Mocný kníže Lichtenštejn ví, že své majetky u nás nevysoudí. A tak to zkusí přes naše politiky

21.05.2014 11:06

Lichtenštejnové se již po několikáté snaží získat majetek, který jim byl zkonfiskován po válce na základě Benešových dekretů. Jak informuje Právo, dovolávají se politického řešení. Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. (69) o tom mluvil v úterý v Olomouci.

Mocný kníže Lichtenštejn ví, že své majetky u nás nevysoudí. A tak to zkusí přes naše politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Lichtenštejnové se nechtějí vzdát majetku, který byl po válce konfiskován a zkoušejí novou metodu. Podle Práva lichtenštejnský kníže Hans Adam II. v úterý v Olomouci řekl, že vztahy s ČR se rozvíjejí úspěšně, ale je v nich jeden oříšek, a to konfiskace majetku některých lichtenštejnských občanů (hlavně členů knížecí rodiny).

Lichtenštejnové se nyní ale nechtějí soudit. Potvrzuje to výrok knížete. Podle něj by se problém neměl řešit soudně, ale na politické úrovni. Nejjednodušší by prý podle něj bylo vrátit aspoň část majetku.

Nejde jen o to, že se přihlásili k německé národnosti

Majetek byl zkonfiskován po válce na základě dekretů prezidenta republiky z 21. června 1945. Server připomíná, že na jejich základě se konfiskoval nejen majetek Němců a Maďarů, ale i zrádců a nepřátel republiky jakékoliv národnosti a státní příslušnosti, tedy i občanů neutrálních států, pokud nepřátelství projevovali za krize v roce 1938 a za války.

Nejde tedy jen o to, že Lichtenštejnové se při sčítání v roce 1930 přihlásili k německé národnosti. Otec dnešního knížete František Josef údajně nabídl Sudetoněmecké straně po nacistickém anšlusu Rakouska v roce 1938, že na panstvích ležících na německém jazykovém území budou propuštěni čeští úředníci a zaměstnanci, nebudou podporovány organizace pracující pro české zájmy, zboží bude objednáváno jen u německých a árijských firem a přeruší se styky s firmami i osobami, jež nejsou německé nebo árijské. Správa panství byla převedena z Olomouce do Vídně.

Konfiskace je trestně právní opatření

Profesor Václav Pavlíček z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, jeden ze špičkových českých expertů na ústavní právo, k novému pokusu Lichtenštejnů Právu řekl: „Je nesmysl, aby se za konfiskaci dávala náhrada, jelikož konfiskace je trestně právní opatření."

K návrhu knížete neřešit záležitost soudně, ale na politické úrovni, poznamenal, že stejnou argumentaci použil profesor Ermacora v posudku pro bavorskou vládu v době jednání o česko-německé smlouvě. Přiznal tehdy, že mezinárodně právně nelze nároky odsunutých Němců prosadit, a že je proto třeba politický tlak. „Takže Lichtenštejni postupují podle této rady. A navíc – když je něco zkonfiskováno, byl by to dar, který by se dával cizímu státu nebo jeho panovnickému rodu," říká profesor Pavlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…