Mocný mogul George Soros promluvil. Je nutno číst, jde o Rusko, Ukrajinu a o nás

05.01.2015 10:02

Americký multimiliardář a filantrop George Soros je zkraje letošního roku aktivní. Ve svém textu vyzývá k razantnějšímu postupu proti Rusku a kritizuje nedostatečnou pomoc Ukrajině.

Mocný mogul George Soros promluvil. Je nutno číst, jde o Rusko, Ukrajinu a o nás
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Soros kritizuje Západ, který podle jeho názoru poskytuje Ukrajině v boji proti agresivnímu Rusku nedostatečnou podporu. Ukrajina se tak podle amerického miliardáře a filantropa přiblížila k ekonomickému kolapsu. „Takový scénář by přitom představoval obrovskou ztrátu i pro NATO a nepřímo i pro EU a Spojené státy. Vítězství Ruska by rovněž bylo značnou hrozbou pro pobaltské státy. NATO by se tak muselo bránit na svém území a EU i USA by byly vystaveny riziku, kterému se chtěly vyhnout. Na mysli mám přímou vojenskou konfrontaci s Ruskem,“ píše Soros.

Za ještě nebezpečnější však považuje Soros ohrožení politické soudržnosti EU. Poukazuje přitom na krizi eura. „Ta z mnoha členských států Evropské unie učinila pouhé sdružení věřitelů a dlužníků. Taková podoba EU nemá nic společného s rovností ani dobrovolností. Mnozí mladí lidé naopak Evropskou unii vnímají jako vnějšího agresora. Důkazem jsou i poslední evropské volby. Přibližně jedna třetina nových poslanců v Evropském parlamentu je protievropsky naladěná,“ zmiňuje Soros.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Oslabení vnitřních struktur Evropské unie vedlo k posílení a větší troufalosti Putina, jehož začal obdivovat i maďarský premiér Viktor Orbán. Evropští lídři ani obyvatelé zemí EU však bohužel nevidí, že útok Ruska na Ukrajinu je nepřímo útokem i na samotnou Evropskou unii. Všechny dostupné zdroje by měly být přesunuty na vojenskou oblast. Bez ohledu na to, jestli způsobí deficit národních rozpočtů,“ navrhuje Soros a jedním dechem chválí německou kancléřku Angelu Merkelovou za její postoj vůči Rusku.

Podle Sorose má Evropa velké štěstí, že v čele Německa stojí právě Merkelová. „Především v otázkách spojených se sankcemi byla ochotna jít proti německému veřejnému mínění i obchodním zájmům. Na druhou stranu je Merkelová hlavní obhájkyní fiskálních úspor a měla by pochopit rozpor mezi oběma pozicemi,“ upozorňuje Soros a dodává, že sankce jsou sice nutné, ale neobejdou se bez následků. „Evropská ekonomika jimi sice trpí, ale Ukrajině pomáhají bránit se ruské agresi a v konečném důsledku mohou mít pro tuto zemi i celou EU pozitivní účinky,“ míní Soros.

bližší informace o Sorosovi najdete ZDE

„Zkrátka a dobře, členské státy EU jsou ve válce a měly by se podle toho začít chovat. Tato skutečnost by předně měla poupravit jejich závazky v oblasti fiskálních úspor,“ je přesvědčen Soros. Ukrajina dle něho potřebuje okamžitou finanční injekci ve výši dvaceti miliard dolarů a Mezinárodní měnový fond by je měl poskytnout. „Nové vedení si takový vstřícný postoj zaslouží. Pracují na odstranění korupce, snižují energetickou závislost země na ruském plynu. Navíc jsou tamější politici jednoznačně proevropští a připraveni bránit Evropu. Jejich nepřátelé, tedy vlastní byrokracie, finanční oligarchie i Rusko, jsou však mocní a oni je nemohou porazit bez naší pomoci,“ domnívá se Soros.

„Podporovat novou Ukrajinu i v letošním roce se mi jeví jako nejefektivnější investice Evropské unie. Může pomoci samotné EU, podpořit jejího ducha jednoty i společné prosperity. Ve zkratce řečeno, záchranou Ukrajiny zároveň EU pomáhá sama sobě,“ uzavírá Soros.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…