Moderátor Čech: Stát je zkorumpovaný a řídí ho nenasytná mafie

17.11.2011 10:21

Stává se to už skoro pravidlem. Na výročí sametové revoluce proběhne série rozhovorů s jejími představiteli, kteří ujistí společnost, že takhle si to tedy nepředstavovali. Česku prý vládne mafie a celý stát je nefunkční a zkorumpovaný, tak hodnotí po 22 letech situaci ti, kteří v roce 89 bojovali proti totalitě.

Moderátor Čech: Stát je zkorumpovaný a řídí ho nenasytná mafie
Foto: mestskadivadlaprazska.cz
Popisek: Moderátor Vladimír Čech

Jedním z rozčarovaných je i známý herec a moderátor Vladimír Čech. Ten byl výraznou osobností Občanského fóra především v Pardubickém kraji a v sousedním Hradci Králové.

Jistý pocit rozčarování tehdejší herec hradeckého divadla cítil již v listopadu 89. Když zjistil, že stávku v divadle společně s ním odhlasovávají i dříve naprosto konformní členové Komunistické strany. 

Právě to podle Čecha dovedlo republiku do současné nepříznivé situace. „Víte, zakládající členové OF byli máničky z hospod, pardubičtí chartisté a divadelníci, ale z těch, co jsou v politice dnes, takřka nikdo. Ti se nabalili, až když si byli jisti, že je to bezpečné. Zemi dnes mají v rukou lidé, které nikdo nevolí, různí mafiáni, kterým jde jen o peníze, politiku berou jen jako způsob, jak je vydělat nebo rovnou ukrást, a řada politiků, policistů i soudců jim to umožňuje. Je to katastrofa," říká pro Deník zklamaně Vladimír Čech.

Svět je zralý na změnu, kapitalismus je socialismu velmi podobný

Pro Vladimíra Čecha polistopadový vývoj znamená překvapení a rozčarování. „Jestli to, v čem žijeme, má být demokracie, tak to je smutné. Ať lidé volí nebo nevolí, výsledek je v mírných obměnách stále tentýž. A takhle jsme si to před těmi 22 lety rozhodně nepředstavovali," uvádí známý moderátor.

Nejhroznějším zjištěním pro něj je prý to, jak se kapitalismus a socialismus v té podobě, jaké se nám jich dostává, nesmírně podobají. Přestože i Vladimír Čech uznává, že v některých zemích je situace o něco lepší, tak všude podle něj však vládne honba za penězi, neuvěřitelný mamon úzké skupiny lidí, který společnost rozežírá zevnitř.

„U nás jsou navíc vymahatelnost práva nebo úcta k zákonům na tak nízké úrovni, že to podrývá všeobecnou morálku. Různé signály svědčí o tom, že svět je zralý pro zásadní změnu a já doufám, že se to stane i u nás," přeje si Vladimír Čech.

Politici jsou obrazem voličů, bude hůř

Ani tehdejší ředitel divadla v Hradci Králové a pozdější funkcionář strany ODA Oldřich Kužílek si o vývoji české společnosti a politiky nedělá iluze. Na jedné straně je spokojen s otevřenými možnostmi a s ekonomickým vývojem republiky, na druhé straně ale v posledních 10 nebo 15 letech sleduje postupnou mafianizaci politiky.

„Ekonomické struktury politikou prorostly natolik, že začaly vývoj zásadním způsobem paralyzovat. Odčerpávají až třetinu veřejných zdrojů, což způsobuje propad životní úrovně a nižší kvalitu státu, který neumí problémy efektivně řešit," bojí se Kužílek.

Podle něj věci po listopadu 89 nabraly správný základní směr. Současná situace je výsledkem nedostatku  morálních, etických hodnot a vlády práva. Tento nedostatek zapříčinil rozbujení korupce, klientelismu a propojení politiky s ekonomikou.

Původce tohoto obratu Oldřich Kužílek nachází mezi politiky. Vina je však na straně všech občanů. „Politici jsou jen obrazem voličů. Dominantní roli hraje příklad, vzor. Určité chování, výroky elit ovlivní morálku celé společnosti, lidi v jejich motivacích a prostředcích k dosažení cílů. A když vidí, že špinavé peníze nesmrdí, vrací se tento úzus s následující generací i do politiky, která je pro ně jen nástrojem k dosažení osobního prospěchu," obává se Oldřich Kužílek.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…