Mohl bych kandidovat na prezidenta, řekl Škromach. A lidé kolem Zemana dostali strach, píší v novinách

02.08.2014 7:06

Místopředseda Senátu, sociální demokrat Zdeněk Škromach nedávno připustil, že by mohl za necelé čtyři roky kandidovat na prezidenta. To podle informací Lidových novin značně zneklidnilo Zemanovi spolupracovníky, kteří chtějí, aby Zeman funkci obhajoval. Mají údajně strach, že by Škromach citelně odebral hlasy voličů.

Mohl bych kandidovat na prezidenta, řekl Škromach. A lidé kolem Zemana dostali strach, píší v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

„Určitě tady existuje prostor pro lidového prezidenta, který by mohl mít podporu ve společnosti. Takže pokud se taková společenská zakázka objeví, tak to samozřejmě zvážím,“ řekl Škromach v rozhovoru pro LN.

Jenže podle informací LN toto prohlášení velmi znervóznilo spolupracovníky Miloše Zemana. Ti prý plánují, že by Zeman mohl svůj mandát obhajovat, ale v případě kandidatury Škromacha se obávají, že by Zemanovi odčerpal voliče, protože oslovují v podstatě stejný okruh lidí ve společnosti. Oba představují levicové, lidové politiky, kteří občas obšťastňují veřejnost populistickými vyjádřeními.

Lidé kolem lobbistů a podnikatelů Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře proto údajně zneklidnili „Vážně je to znervóznilo? Tak to se mnou asi nebude tak špatné,“ napsal Zdeněk Škromach LN.

Je méně konfrontační a jeho úsměv vypadá přirozeněji

Deník se zeptal politologů, co o tom soudí, zda skutečně může citelně odčerpat hlasy Zemanovi. Podle politologa Tomáše Lebedy bylo dosud zvykem, „že prezidenti myšlenkově přesahovali české politiky“.

„To se o Zdeňku Škromachovi říct nedá. Na funkci prezidenta by se nehodil. Rozumím ale obavám Hradu, že by mohl ohrozit plány Miloše Zemana. Mohli by si konkurovat do té míry, že do druhého kola by nakonec kvůli tříštění hlasů nepostoupil ani jeden z nich. Je to ale zatím velmi hypotetické, řada věcí se do té doby může změnit,“ řekl LN Lebeda.

Spolumajitel jedné z největších PR agentur Bison&Rose Vladimír Bystrov míní, že Škromach není alternativou pro ty, kteří volili Karla Schwarzenberga, ani prý pro ty, kteří na Zemanovi obdivovali encyklopedické znalosti a řečnický talent. „Nic z toho Škromach nemá. Za to je méně konfrontační, jeho úsměv vypadá přirozeněji a do jednoduššího slovníku se nemusí na rozdíl od Zemana nutit. To vše může stačit k citelnému oslabení dříve neotřesitelné pozice Miloše Zemana v táboře jeho tolerantněji smýšlejících příznivců,“ uvádí Bystrov.

Zdeněk Škromach v rozhovoru pro LN také uvedl, že jeho případná kandidatura by záležela na tom, zda Zeman bude funkci obhajovat. V tom případě by údajně do souboje nešel. Deník však poukazuje na to, že za tři a půl roku se může mnohé změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…