Mohl být Havel agentem StB? Vše vzniklo kvůli americkému profesorovi

10.04.2012 12:04

Snažila se komunistická Státní bezpečnost udělat z Václava Havla agenta? Historik Pavel Žáček z Ústavu pro studium totalitních režimů znovu prošel dokumenty z archivu StB, aby zaznamenal počátky sledování předního českého dramatika a disidenta v 60. letech. Ukázalo se, že založení svazku kandidáta na agenta tajné policie byl spíš přehmat. Napsal server Aktuálně.cz.

Mohl být Havel agentem StB? Vše vzniklo kvůli americkému profesorovi
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Přehmat byl způsobený zřejmě špatnou koordinací jednotlivých pracovišť centrály Státní bezpečnosti, uvádí server Aktuálně.cz. Po vyjasnění se zpravodajci StB zaměřili na Havla jen jako na nepřítele socialismu.

Profesor z USA se v roce 1965 sešel s Havlem a Grossmannem

Na přelomu roku 1964 a 1965 do Prahy přijel profesor Kolumbijské univerzity George Kline. Na něho StB založila osobní svazek „Profesor“. Podle informací ze SSSR byl totiž příslušník rozvědky amerického vojenského letectva.

Kline se sešel s Janem Grossmannem a Václavem Havlem, kteří působili v divadle Na Zábradlí.  "Havla označil za velmi talentovaného a jeho hru za srovnatelnou s nejlepším světovým průměrem," cituje pro Aktuálně.cz Žáček ze spisu Státní bezpečnosti v článku pro aktuální vydání odborného časopisu Paměť a dějiny.

V polovině roku 1965 dostal Havel do divadla fotokopii písemností Národně demokratického sdružení. Z důvodu možné provokace ale protistátní leták odevzdal na městský výbor KSČ.

Odbor StB, který pracoval na spisu „Profesor“ se pak pokusil situace využít ke kontaktování Havla. V červnu navštívili Havla v jeho bytě dva vysoce postavení důstojníci tajné policii, aby s ním o odevzdaném letáku promluvili.

Havel měl špiclovat profesora Kolumbijské univerzity, ale pak se stal nepřítelem státu

Havel poznal, s kým mluví, a tomu také přizpůsobil své vyjadřování. StB byla spokojená. "Státní bezpečnosti se zejména líbil názor, že se 'nám' v kulturní oblasti žádný kapitalistický stát nemůže rovnat," uvedl Žáček a připojil citát ze spisu StB: "Poměr Havla k našemu zřízení lze hodnotit kladně."

Důstojníkům StB nepřišlo podezřelé, když se s nimi Havel rozloučil se slovy, že "je sám rád, že s nimi hovořil, neboť to pro něj byla inspirace pro další práci v jeho literární činnosti".

Následně vznikl svazek „kandidáta agenta“ o Havlovi. Jeho prostřednictvím se chtěla StB dozvědět o činnosti amerického pedagoga Klineho.

O pár měsíců později se ale situace obrátila, když jiný odbor Státní bezpečnosti označil Havla za nepřítele státu, uvádí server Aktuálně.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…