Andrej Babiš před odletem do USA poskytl živý a jadrný rozhovor. Stojí to za to

13.04.2015 9:21

Ministr financí Andrej Babiš míří na týdenní návštěvu Spojených států. Těsně předtím, než nastoupil do letadla, dal rozhovor ČT, kde popisoval, co ho za velkou louží čeká. Speciálně se prý těší na bývalého starostu New Yorku a mediálního magnáta Marca Bloomberga, kterého se chce optat, zda mu také nadávali do oligarchů, když vstoupil do politiky. A ohradil se proti kritice z Bakalových novin, že si část cesty hradí z vlastní kapsy. Má k tomu prý dobrý důvod.

Andrej Babiš před odletem do USA poskytl živý a jadrný rozhovor. Stojí to za to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Ústředním bodem Babišovy cesty do Ameriky je výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Vedle toho se chce ministr financí zaměřit na ekonomickou diplomacii, v jejímž rámci chce přesvědčit potenciální americké investory, aby investovali v České republice.

Babiše rovněž čeká setkání s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou či bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem. Na toho se Babiš speciálně těší, neboť je prý prvním politikem, kterému se povedlo se k jednomu z nejbohatších lidí USA a vlastníkovi obrovského média Bloomberg News dostat. Předseda hnutí ANO uvedl, že má v plánu se Bloomberga optat, zda mu po vstupu do politiky také nadávali do oligarchů.

Babiš v této souvislosti poukázal na to, že Bloomberg je sice jedním z nejbohatších lidí USA, ale dvanáct let prý pracoval jako starosta New Yorku za jeden dolar, byť údajně dvakrát investoval do kampaně stovky milionů dolarů. „Je to také potencální investor. Když má 35 miliard dolarů, možná by mohl něco pustit k nám. Budu se ho snažit přesvědčit, aby navštívil ČR,“ dodal Babiš.

Ministr financí se za velkou louží sejde i s generálním tajemníkem OSN, reprezentanty americké administrativy, zástupci think tanků a zavítá na Kolumbijskou univerzitu, kde kromě jiných poobědvá s profesorem Janem Švejnarem. V plánu má rovněž návštěvu Wall Street, památníku 11. září 2001 a setkání s krajanskými komunitami.   

Chovám se příkladně, žádné parazitování 

V rozhovoru pro Českou televizi se ministr financí také ohradil proti kritice, která zazněla například z Bakalových novin, že si část cesty platí ze svého. Má k tomu prý dobrý důvod. „Můj jediný doprovod z Čech je moje paní. Kdyby mi to platil stát, bude Anýž z Bakalových novin kritizovat, že moje manželka parazituje na státu,“ popisoval své pohnutky Babiš s tím, že americkou stranu toto vůbec nezajímá. „Zase je to pokus mě pošpinit. Daňovým poplatníkům při vstupu do politiky jsem řekl, že je nebudu stát žádné peníze. A chovám se příkladně, protože s sebou netahám partu deseti, dvaceti poradců z ČR,“ dodal.  Za lež a nesmysl považuje Babiš i tezi, že jede do Ameriky jednat za svoji firmu.  

Telefonický rozhovor z letiště Babiš zakončil konstatováním, že místo přemýšlení, jak ho pošpinit, bychom prý spíše měli přemýšlet, proč nemáme přímé letecké spojení do New Yorku. Tuto myšlenku předseda hnutí ANO dále rozvíjel na svém twitterovém účtu, kde zveřejnil fotku z letiště, na které je zachycen se svojí manželkou. „ČSA už nelítá ani do New Yorku, přestupujeme v Londýně. Pro některé americké investory problém,“ připsal Babiš k předodletové momentce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…