Moldavsko: Volby vyhrál Putinův muž. Chce zapudit EU a jít k Rusku. Prozápadní politici prý za moc nestojí

14.11.2016 11:23

Po Bulharsku si i v Moldavsku lidé zvolili proruského prezidentského kandidáta, který využil rostoucí nedůvěru Moldavanů vůči proevropským elitám v zemi.

Moldavsko: Volby vyhrál Putinův muž. Chce zapudit EU a jít k Rusku. Prozápadní politici prý za moc nestojí
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Podle průběžných výsledků se proruský kandidát na prezidenta Moldavska Igor Dodon stal vítězem nedělních prezidentských voleb.

Podle tiskové agentury Reuters bylo již sečteno 98 procent hlasů, ze kterých 54 procent získal kandidát strany Socialistů Igor Dodon. Protikandidátka usilující o evropskou integraci Moldavska Maja Sandu za vítězem zaostala o 9 %.

„Vítězství Dodona do určité míry reflektuje ztrátu důvěry v proevropské politiky v postsovětské republice s pouhými 3,5 miliony občany, která se od roku 2014 potácí v politické a ekonomické krizi,“ píše Reuters.

Igor Dodon ve své předvolební kampani dokázal tuto ztrátu důvěry maximálně využít ve svůj prospěch, když svým voličům sliboval zlepšení vztahů s Moskvou a ústup od vládní politiky evropské integrace.

Předseda moldavské vlády Pavel Filip před volbami prohlásil, že se oba politické tábory budou muset pokusit najít kompromis, aby mohly společně fungovat v nejlepších zájmech země.

„Budeme muset provést některé klíčové reformy, které naše země potřebuje k modernizaci a přiblížení se evropské integraci, na toto výsledek voleb mít vliv nebude,“ uvedl moldavský politik.

Moldavsko v roce 2014 podepsalo politickou a ekonomickou dohodu s Evropskou unií, která do určité míry poškodila jeho vztahy s Moskvou, jelikož zahrnovala i omezení vývozu moldavských zemědělských produktů do Ruska.

Dodonova Socialistická strana má ve svém programu zrušení této dohody s EU ve prospěch vstupu do Euroasijské celní unie, vedené z Moskvy, což podle Reuters podporuje mnoho Moldavanů, kteří na vlastní kůži pocítili dopad obchodního embarga.

Dodonově vítězství do velké míry napomohl i bankovní skandál, ke kterému došlo v roce 2014 a v důsledku kterého zmizelo z moldavské státní kasy okolo jedné miliardy dolarů, což odpovídá zhruba osmině HDP země.

Mnozí Moldavané se domnívají, že byly do skandálu zapojeny zejména proevropské elity země.

„Místní zastánci Západu a Evropské unie nejenže předvedli velmi chabý výkon, ale chovali se dokonce i perverzně,“ uvedl bývalý šéf mise OBSE v Moldavsku William Hill.

Podle údajů Reuters by v tomto momentu vstup do EU podpořilo jen 30,9 % Moldavanů. Naopak 44 % dotázaných by souhlasilo se vstupem do Euroasijské celní unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…