Moldavsko zřejmě po parlamentních volbách nabere proevropský směr

01.12.2014 6:28

Po sečtení 85 procent hlasů vedla v moldavských parlamentních volbách proevropská koalice, která měla dohromady přes 44 procent hlasů. Dvě proruské strany, které prosazují těsnější vazby na Moskvu, přitom získaly 39,5 procenta hlasů, informovala agentura AP. Pokud jde o jednotlivé strany, vítězem hlasování se nejspíš stala proruská socialistická strana s 21,6 procenty hlasů.

Moldavsko zřejmě po parlamentních volbách nabere proevropský směr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Volby v Moldavsku se ostře sledují zejména kvůli napjaté situaci na sousední Ukrajině. Strany, které mají zájem o větší spolupráci s Evropskou unií, soupeřily s těmi, které se hlásí k sovětské tradici.

Premiér Iurie Leanca, jehož vláda uzavřela asociační dohodu s Evropskou unií, vyzval voliče k podpoře reformního kurzu; přislíbil bojovat proti korupci a přilákat do země více investic. Poté, co v neděli vhodil svůj lístek do urny, prohlásil, že hlasoval pro "evropské Moldavsko, pro spravedlivé Moldavsko". "Vše... svědčí o tom, že Moldavsko nemůže existovat bez Evropy," dodal.

"Chceme být blíže Rusku, protože nám zajistí dobrý život, dostaneme levný plyn a můžeme tam vyvážet své zboží," řekla agentuře AP dvaašedesátiletá důchodkyně Taťána Frolovová poté, co dala hlas proruské straně. Stoupenci vládnoucí koalice ale byli jiného názoru. "Po těchto volbách očekáváme lepší zemi, krásnou budoucnost. Evropskou budoucnost pro naše děti, vnoučata a pro naši zemi," uvedl šestapadesátiletý Petru Croitoru.

Jak oznámily moldavské úřady, volební účast byla 55,86 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…