Mongolský prezident bude jednat s rektorem Univerzity Karlovy a besedovat se studenty

20.01.2015 6:58

Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž dnes ukončí třídenní státní návštěvu České republiky. Na její závěr dopoledne zavítá na Univerzitu Karlovu v Praze, kde se setká s rektorem Tomášem Zimou a studenty mongolistiky.

Mongolský prezident bude jednat s rektorem  Univerzity Karlovy a besedovat se studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečeť Univerzity Karlovy

Setkání se uskuteční v historickém Karolinu. Hlava mongolského státu si prohlédne například Velkou aulu a pak bude ve Vlasteneckém sále diskutovat s rektorem i studenty. Témata by se měla týkat mimo jiné spolupráce nejstarší české univerzity s mongolskými vzdělávacími institucemi nebo rozvoje studia mongolistiky na Univerzitě Karlově.

Mongolský prezident do České republiky dorazil v neděli netradičně vlakem z Berlína. Přímo na pražském Hlavním nádraží ho přivítali zástupci prezidentské kanceláře, Ministerstva zahraničí a mongolské ambasády. V pondělí jednal s českým protějškem Milošem Zemanem a dalšími vládními představiteli včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Na Univerzitě Karlově aktuálně studuje mongolistiku 19 lidí. Věnují se nejen jazyku, ale také tamní kultuře. V Česku tento obor v minulosti úspěšně vystudovali také Slováci, Chorvati nebo Poláci. Absolventkou tohoto netradičního oboru je mimo jiné spisovatelka Petra Hůlová. Její úspěšná románová prvotina Paměť mojí babičce se odehrává v Mongolsku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…