Monitorovací systém evropských fondů není připraven, varuje ČT

12.04.2015 6:10

Monitorovací systém evropských fondů MS2014+ za stovky milionů korun, o který se kvůli údajným pochybnostem s výběrovým řízením zajímá policie, podle úředníků není připraven. S odvoláním na interní dokument ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který problémy popisuje, to dnes uvedla Česká televize (ČT). V dokumentu se píše, že potíže se systémem mohou ohrozit čerpání dotací.

Monitorovací systém evropských fondů není připraven, varuje ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

"Spouštění systému má zpoždění a úředníkům CzechInvestu se ho nedaří plnit potřebnými daty," citovala ČT z interního sdělení, který zástupci CzechInvestu zaslali MPO. "V současnosti vnímáme proces administrace dotačních žádostí jako výrazně méně efektivní než v systému, který resort MPO používal dosud. V kombinaci se zpožděním ve schvalování operačních programů se může jednat o rozhodující faktory ohrožující budoucí čerpání alokace pro období 2014-2020," píše se ve sdělení.

Do systému by měli žadatelé o dotaci zadávat své žádosti

Podle televize nelze mimo jiné v systému otestovat celý cyklus žádosti, tedy proces od jejího podání až po proplacení dotace. O tom, zda monitorovací systém funguje není přesvědčen ani náměstek MPO Tomáš Novotný, který má na ministerstvu na starost fondy EU. "Uvidíme na konci dubna, protože jsme neměli možnost to vyzkoušet," řekl ČT. O problémech podle ČT hovoří i úředníci na dalších ministerstvech.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v úterý oznámilo, že monitorovací systém je připraven ke spuštění. Čeká se prý na vypsání prvních výzev k předkládání projektů. MMR od loňského podzimu školí úředníky jednotlivých ministerstev i první zájemce o dotace. Totéž tvrdí i dodavatel softwaru firma Tesco SW. "Monitorovací systém je připraven pro vyhlášení výzev operačních programů a v jeho rámci lze otestovat celý cyklus žádosti. Úředníci MPO proto nemohou problémy s nepřipraveností čerpání z operačních programů svalovat na monitorovací systém," sdělil ČTK mediální zástupce firmy Tomáš Jelínek. "Pokud se úředníkům CzechInvestu nedařilo plnit systém potřebnými daty, pak je to otázka jejich zaškolení a ochoty se s novým systémem naučit pracovat," dodal.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro programové období 2014-2020 nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy. Do systému by měli žadatelé o dotaci zadávat své žádosti. Řídicí orgány prostřednictvím systému budou vyhlašovat jednotlivé výzvy a přijímat konkrétní projekty.

O monitorovací systém se zajímá policie

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 milionů korun společnost Tesco SW. Za aplikaci vyplatilo zhruba 49 milionů korun, vybudování záložního pracoviště vyšlo na 108 milionů. Za pořízení hardwaru a infrastruktury serverovny zaplatilo MMR 160 milionů korun, na dalších 3,6 milionu vyjde roční provoz počítačů a serverů. Všechny částky jsou bez DPH. O monitorovací systém se zajímá i policie. Reagovala na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb. MMR s tím nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…