Monstrproces s Afgháncem, který znásilnil a pak uškrtil německou studentku. Může dostat doživotí, ale...

01.09.2017 12:12

V německém Freiburgu v těchto dnech začal ostře sledovaný proces s mladým afghánským migrantem, který loni v říjnu podle obžaloby znásilnil a zavraždil devatenáctiletou studentku. Pokud se prokáže, že bylo Afghánci v době spáchání trestného činu více než 21 let, hrozí mu doživotí.

Monstrproces s Afgháncem, který znásilnil a pak uškrtil německou studentku. Může dostat doživotí, ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Zpráva o znásilnění a zavraždění mladé studentky Marie L. loni v říjnu hluboce zasáhla německou veřejnost. Média zpočátku o tomto trestném činu informovala jen okrajově a některá dokonce vůbec. Tlak veřejnosti však nakonec způsobil, že se z případu stalo hlavní téma po několik dlouhých týdnů. Nyní, po jedenácti měsících od nešťastné události, stanul obžalovaný Afghánec Hussein K. poprvé před soudem.

Vzhledem k provedeným testům DNA není pochyb o jeho vině, přesto je naplánováno šestnáct soudních stání, v průběhu kterých by mělo být vyslechnuto 45 svědků. Konečný rozsudek by tak měl být vynesen až v prosinci. „Prokurátor obviňuje mladého afghánského migranta z násilného sexuálního útoku a následného uškrcení devatenáctileté studentky, jejíž utopené tělo bylo nalezeno ve vodách řeky Dreisam,“ konstatuje deník Augsburger Allgemeine.

Hlavním úkolem soudu bude rozhodnout, jestli se migrant trestného činu dopustil jako dospělý či jako mladistvý. On sám tvrdí, že mu bylo sedmnáct let, ale lékaři a další experti se spíš přiklánějí k tomu, že mu bylo nejméně 21 let a může tak být souzen jako dospělý. V takovém případě by jej vzhledem k brutalitě spáchané vraždy mohlo čekat až doživotí. Jako mladistvý by ovšem mohl dostat maximálně patnáctiletý trest.

Hussein K. přišel do Německa v listopadu roku 2015, tedy na začátku migrační vlny, a to bez jakýchkoli dokladů či doprovodu dospělého. Jak se v souvislosti s vyšetřováním jeho loňské vraždy ukázalo, měl za sebou velmi temnou minulost. V roce 2013 byl v Řecku odsouzen na deset let za obzvlášť násilný trestný skutek. Byl však předčasně propuštěn z vězení již v říjnu 2015 a vyrazil rovnou do Německa.

Řecké úřady bohužel svým německým protějškům žádné informace o jeho zločinecké minulosti nepředaly a mladý Afghánec tak mohl začít v nové zemi s čistým štítem. Jak je již dnes známo, „latinu sekal“ pouze několik měsíců. Případ vzbudil u německé veřejnosti rozruch nejenom kvůli své brutalitě, protože pachatelem byl migrant. V neposlední řadě se totiž ukázalo, že zavražděná dívka byla dcerou vysoko postaveného úředníka Evropské unie.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…