Morálka podle Stropnického. Bývalý Nečasův poradce sepsal rozbor jednání o vládě

27.02.2018 18:39

Bývalý poradce premiéra Petra Nečase (ODS) Jiří Sezemský se na serveru Forum24.cz rozepsal o tom, jak KSČM a Pražský hrad tlačí na pilu a chtějí do vlády prosadit svoje odborníky. „V ohrožení jsou i ministři z hnutí ANO. Kdo půjde z kola ven?“ zeptal se Sezemský.

Morálka podle Stropnického. Bývalý Nečasův poradce sepsal rozbor jednání o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Sezemský si následně všímá toho, jak ministr zahraničí Martin Stropnický v Otázkách Václava Moravce připustil, že vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů je v této chvíli varianta, která má svou logiku a racio a na níž se pracuje.  

„Stropnický zároveň odmítl, že by hnutí ANO s komunisty kolaborovalo a výhrady tohoto typu označil za ‚laciný antikomunismus‘ a ‚pseudomorálku‘. Není třeba dodávat, že hnutí ANO, ale ani Hrad nepřipomenulo únorový puč, nevydalo jediné prohlášení, což je zřejmě promyšlený prvek nové, Stropnickým načrtnuté morálky“, dodal Sezemský. 

Původní text ZDE.

KSČM si je podle jeho slov vědoma své ceny a tlačí na pilu minimálně stějně, jako by se přímo účastnila vlády vedené hnutím ANO. "Její podporu nechce prodat lacino, a kromě programových ústupků nastoluje i personální požadavky na posty ministrů, ačkoli to oficiálně obě strany popírají," zmínil Sezemský a poukazuje například na výměnu ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera. Sami komunisté pak do vlády doporučují na místo Hünera Alexandru Rudyšarovou či Františka Koníčka.

"Dalším vážným společným uchazečem komunistů a Hradu o vládní post je bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který by měl vystřídat nevýrazného ministra zemědělství Jiřího Milka. Syn bývalého ministra Štrougalovy vlády Miroslava Tomana, který obdržel od Zemana medaili Za zásluhy, byl rovněž ministrem Rusnokovy vlády a o jeho účasti v Babišově projektu se uvažovalo už krátce po loňských volbách. Není bez zajímavosti připomenout, že rodinný klan Tomanů přispěl Zemanovi půl milionem korun na jeho první prezidentskou kampaň. A autor novátorských právních konstrukcí, olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, nic," dodává Sezemský a podotýká, že křeslo se otřásá i pod ministrem dopravy Danem Ťokem, jehož by mohl nahradit Tomáš Koranda.

"Možná i proto jsou ministr zahraničí Martin Stropnický, ministryně obrany Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán v poslední době tak aktivní. Jestli jim to bude stačit, není jasné, protože do hlavy jejich šéfa nikdo nevidí. Je ochoten kohokoli a kdykoli potopit, pokud to bude vyhovovat jeho osobním zájmům. I za cenu rehabilitace pohrobků Jakešova režimu," uzavřel Sezemský.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…