Morální kredit politiků bývá často pochybný, povzdechl si starosta Bílovce

29.04.2015 13:12

Pavel Mrva (ČSSD) je přesvědčen, že „profesionální“ politik je svým způsobem výhra pro obec či stát, jelikož neopakuje chyby začátečníků. O své politické budoucnosti ale nemá jasno a jeho současnou prioritou je vypořádat se s projektovou nepřipraveností města. Jaké budou jeho další kroky? A co vytýká současné vládě? Hovořili jsme také o problematice znečištěného ovzduší v kraji. A nejen o tom…

Morální kredit politiků bývá často pochybný, povzdechl si starosta Bílovce
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bílovce Mgr. Pavel Mrva (ČSSD)

Volba starosty byla v Bílovci bouřlivá. Jak byste hodnotil atmosféru na radnici nyní?

Pokud mohu hovořit o svém dojmu, pak bych situaci nazval jako pracovní a klidnou. Na počátku bylo možné vnímat u některých zaměstnanců rozpaky či obavy ze změny vedení, ale ujištění, že změna vedení města automaticky neznamená personální revoluci, vše zklidnilo. Bylo by krátkozraké se zbavovat kvalitních a zkušených zaměstnanců. Jestliže bych otázku rozšířil na pocity ve městě, pak asi nikdo nemůže předpokládat, že bude všemi zcela oblíbený. Přesto i zde lze vidět obrovské uklidnění emocí.

Máte za sebou první půlrok starostování. Jak byste jej ve stručnosti shrnul? Je něco, co vás překvapilo?

Těch překvapení bylo několik a předpokládám, že další přijdou. Některá byla příjemná. Zejména v podobě podpory mnoha občanů i zaměstnanců úřadu. O negativních překvapeních se zmiňovat nebudu, protože všude najdete „kostlivce“.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, funkci starosty považujete za dočasnou. Máte tak nějaké politické ambice do budoucna? Láká vás například celostátní či krajská politika? Proč?

Dočasnost funkce starosty chápu tak, že je to politická funkce, kde ani tak nezáleží na kvalitě konkrétní osoby jako spíše na momentálním rozložení politických sil. Proto se na tuto funkci nechci citově ani jinak fixovat. Mám k dispozici krátké období, během kterého musím co nejlépe pracovat ve prospěch města. Pokud za čtyři roky nebudu do funkce zvolen, pak se s klidným vědomím vrátím ke své dosavadní profesi ředitele gymnázia. Ačkoli o politické kariéře neuvažuji, nemohu do budoucna vyloučit žádnou možnost.  

A co si myslíte o politicích, kteří nikdy nepracovali jinde než v politice? A byl byste například pro omezení volebního období u poslanců a senátorů, obdobně jako je tomu u prezidenta?

Odpovím otázkou. „Co si myslíte o řidiči, který celý život jen řídil autobus? Byla byste pro omezení výkonu jeho povolání?“ Podle mého názoru platí, že „profesionální“ politik je svým způsobem výhra pro obec či stát. Jsou to lidé, kteří jsou znalí a ovládají své „řemeslo“. Neopakují chyby začátečníků. Osobně si myslím, že problém nespokojenosti občanů s politiky spočívá právě v tom, že do politiky vstupují lidé bez jakýchkoliv zkušeností a často s vysokými ambicemi, které nekorelují se schopnostmi. A bohužel mnohdy s pochybným morálním kreditem.

Po dlouhém období neustálého budování nových zařízení města se musíme zaměřit na údržbu dlouhodobě zanedbávaného majetku města. To jsou vaše slova, která jste pronesl pro PL po volbách. Kolik si město letos vyčlenilo na investice do majetku města? A co je třeba prioritně opravit?

Jsme téměř v polovině kalendářního roku a po dlouhých jednáních se zastupitelstvo shodlo na podobě Plánu rozvoje města pro období 2015–2018. V rámci tohoto plánu jsme se shodli na rekonstrukci kulturního domu, kina, opuštěné budovy České Besedy. Zde předpokládáme proinvestovat do konce letošního roku zhruba sedm milionů korun. V rámci letošního rozpočtu jsme dále zahájili opravy bytových domů ve vlastnictví města ve výši téměř sedmi milionů. V červnu zahájíme rekonstrukci dvou chodníků, rekonstrukci budovy osadního výboru v místní části, spojenou s výstavbou sportoviště, a opravu mostu, což v součtu činí dalších téměř deset milionů korun. Mimoto jsme v rámci záchovné údržby již realizovali nebo plánujeme do konce roku uskutečnit mnoho menších akcí. Jediné, čím jsme limitováni mimo vlastní rozpočet města, je projektová připravenost jednotlivých staveb.  

Z čeho pramení pro město největší zdroj příjmů?

Dlouhodobě nejvyšší příjmy má město z daňových příjmů.

Plánujete ve městě také něco nového?

Jak jsem uvedl výše, momentálně se potýkáme s projektovou nepřipraveností města. Naším cílem je například uskutečnit dlouholetý záměr revitalizace prostoru autobusového nádraží, chceme vybudovat městskou tržnici odpovídající parametrům třetího tisíciletí, chceme vybudovat chybějící tělocvičnu u základní školy ve Staré Vsi a mnoho dalšího. Čas ukáže, co se podaří uskutečnit. Každopádně při realizaci každé nové stavby bude hrát roli, jakým způsobem zatíží rozpočet města v budoucích letech, a její potřebnost.

Ze strany EU je Česká republika kritizována za znečišťování ovzduší prachovými částicemi. Podle nejnovějších údajů, které komise obdržela z ČR, jsou maximální denní limity těchto částic překračovány v Praze, v regionech Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod, městě Brno a v regionech Střední Morava a Moravskoslezsko. V Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku se navíc překračují i limity roční. Jak aktuální je tento problém v Bílovci a snažíte se, i preventivně, investovat do nových technologií, do zlepšení kvality ovzduší ve městě a okolí?

Bílovec nepatří do oblastí s výrazně znečištěným ovzduším. Jako město nemáme ambice ani nástroje k výraznému zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zde nemůžeme suplovat primární a nenahraditelnou roli státu. Z toho mála, co pro životní prostředí můžeme dělat, je preventivně působit na naše občany, aby se chovali odpovědně ke svému okolí. Město postupně nahrazuje nevyhovující spalovací technologie za moderní, tam, kde není možné se napojit na rozvody plynu, instalujeme na městských budovách tepelná čerpadla. V bytových domech měníme zastaralé a nevyhovující přímotopy za moderní kotle, rekostruujeme kotelny. Snad lze tato opatření také chápat jako malý příspěvek k lepšímu ovzduší.

Jak byste hodnotil úsilí či chuť vlády řešit nejen problém se znečištěným ovzduším, ale i obecné potíže, které jsou s krajem úzce spjaty? Co podle vás za rok působení udělala pro kraj?

Na tuto otázku by lépe odpověděli zástupci kraje. Z pohledu samosprávy města negativně vnímám, že stát se chce „zbavovat“ řady povinností a delegovat je na samosprávy. Typickým příkladem je postoj k praktickým školám a individuální integraci žáků do základních škol. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…