Moravcovy Otázky, to je ten nejzbytečnější pořad. Internetový satirik rozebral, jak nedělní diskuse už léta funguje

11.06.2017 10:42

Luděk Staněk, publicista a komik v jedné osobě, se v rozhovoru pro server Forum24.cz rozpovídal o české politice a českých televizích. Kritický byl jak k FTV Prima, tak nešetřil Novu a na paškál si vzal i Českou televizi. Především Václav Moravec asi nebude mít radost. Ani končící poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který usedne do Rady Českého rozhlasu a olympionik Martin Doktor zřejmě nebudou nadšeni.

Moravcovy Otázky, to je ten nejzbytečnější pořad. Internetový satirik rozebral, jak nedělní diskuse už léta funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Televize stále ovlivňuje naše životy. I v době internetu. Podle toho, jakou televizi sledujete, získáte určitou představu o světě. Mnoho lidí sice dnes tvrdí, že se na televizi nedívá, jenže to není tak úplně pravda.

„Prima dává uprchlíky a svůj vlastní svět, který má jen málo společného s realitou. Nova si vybírá jednotlivosti a člověk často nechápe, jak je dává dohromady. Nenajdete v tom na první pohled žádný systém. Jsem často překvapený, kolik něčemu věnují prostoru a naopak. Veřejnoprávní televize je hyperkorektní a vyděšená, takže sice je tam většinou všechno, ale krátce, suše, bez stopy emoce. Tohle se stalo – a jdeme dál. To je samozřejmě výsledkem dlouhodobého tlaku na Českou televizi. Ve zpravodajství navíc nemá žádné sebevědomí, na rozdíl od publicistiky,“ poznamenává Staněk.

Staněk nešetřil ani TV Barrandov. Sledovat tuhle televizi je podle jeho názoru zábavné, protože údajně má bizarní politické pořady.

Když se vrátil k České televizi, konstatoval, že byla dlouho vedená tragicky, až stávající ředitel Petr Dvořák s tím podle Staňka dokázal něco udělat. To ovšem neplatí o pořadu Otázky Václava Moravce. To je podle Staňka taková telenovela o politice. Češi bohužel do politiky míchají emoce a prý jí věnují víc času, než by si asi zasloužila, s čímž Česká televize pracuje a vychází divákům vstříc.

Celý rozhovor naleznete zde

„Když se běžný člověk dívá na Otázky Václava Moravce, nejzbytečnější pořad na světě, si z toho odnese to, kdo to komu nandal. Abych se něco dozvěděl o struktuře nějakého problému, to se nestane. Koukáte na to jako na telenovelu. Jestli bohatý strýko ze Slovenska zlobil, jestli smutný synáček z Čech v brýlích zlobil méně... A to je špatně. Ale lidi to baví sledovat a díky tomu se v tom udržují emoce, i když mnoho lidí vůbec neví, jak politika funguje,“ kroutil hlavou Staněk.

Ve prospěch televizí obecně prý rozhodně nehraje to, jak jsou obsazovány mediální rady. V Radě Českého rozhlasu zasedne herec Vítězslav Jandák, který kvůli tomu předčasně skončil ve Sněmovně. V Radě ČT zase bude působit bývalý olympionik Martin Doktor. Staněk nechápe, proč tam tito dva pánové budou.

Zejména sportovec Doktor je pro něj nepochopitelný. "Mě překvapuje, že se do Rady ČT dostane někdo jako bývalý kajakář Martin Doktor. Jaká je jeho kvalifikace? U Jandáka asi tušíte, co bude dělat. Nemáte z toho radost, ale jistým perverzním způsobem je to vlastně průhledné a jasné. Ale Doktor bude schvalovat rozpočet, bude kontrolovat, jestli se dobře utrácejí peníze? Jeho jediný kontakt s televizí spočíval v tom, že v té televizi byl! To je šílené a rozčílilo mě to víc než Jandák,“ rozohnil se Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…