Moravcovy průzkumy fandily pravici, naopak ubíraly komunistům a lidovcům

14.10.2012 7:56

Předvolební průzkumy, které si nechaly zpracovat Česká televize a Český rozhlas v regionech, vesměs nadhodnotily zisk ODS a TOP 09/STAN v krajských volbách. Většinou naopak podcenily podporu, kterou nakonec v řadě krajů dostala KSČM a KDU-ČSL kandidující buď samostatně, nebo v rámci koalic.

Moravcovy průzkumy fandily pravici, naopak ubíraly komunistům a lidovcům
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

V případě ČSSD se průzkumy s výsledky voleb nejvýrazněji lišily v Jihočeském kraji. Průzkumy společnosti ppm factum se naopak nejvíce shodovaly s výsledkem sociálních demokratů v Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém a Zlínském kraji. Naopak v případě ODS se volební modely ppm factum lišily v devíti krajích od výsledků voleb, v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji dokonce minimálně o deset procent.

U KSČM byl největší rozdíl mezi průzkumy a výsledky voleb ve Středočeském kraji. Zisk lidovců průzkumy podcenily v pěti krajích. TOP 09 s hnutím Starostů nejvýrazněji zaostala za prognózami v Libereckém a Pardubickém kraji. Průzkum agentury STEM/MARK a SC&C naopak nejlépe stanovil zisk tohoto uskupení ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji, zisk lidovců pak třeba v Jihočeském kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…