Moravec chtěl zpovídat lídry stran v nočních hodinách. Takto dopadl

23.05.2014 7:41

Moderátor České televize Václav Moravec plánoval na nedělní třiadvacátou hodinu velkou debatu s šéfy politických stran, aby společně komentovali výsledky voleb do Evropského parlamentu. Hned několik z nich mu ale podle informací Práva dalo košem, takže z debaty, která měla být prestižní tečkou za eurovolbami, nic nezbylo.

Moravec chtěl zpovídat lídry stran v nočních hodinách. Takto dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Právem oslovení předsedové politických stran své odmítnutí účastnit se debaty v České televizi vysvětlili jednoduše. Proč by měli sledovat výsledky voleb, které budou kompletně sečteny až v neděli po 23. hodině, ve studiu ČT, a ne společně se svými kandidáty v jednotlivých štábech?

Šéf komunistů se bojí o sledovanost

Jako první prý Moravcovo pozvání odmítl šéf KSČM Vojtěch Filip. „Řekl jsem mu, že nepřijedu, protože po jedenácté hodině normální lidé, kteří vstávají do práce, pořad stejně nebudou sledovat. A pro koho bych měl výsledky hodnotit? Pro kameramany?" vysvětlil politik.

Připojil se k němu i premiér a zároveň šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Na volební výsledky budu čekat - tak jako pokaždé - v Lidovém domě společně se sociálnědemokratickými kandidáty do EP," řekl deníku.

Podobně svou neúčast omluvil také šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. „Radši budu sledovat výsledky s našimi kandidáty a naším týmem než se dozvědět výsledek v televizi," uvedl.

Úspěch Moravec nezaznamenal ani u ODS. „Chci sledovat volby s lidmi z ODS a neumím si představit, že by to mohlo být jinak," uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Bělobrádek a Schwarzenberg se zařídili podle ostatních. Sami do studia nechtějí

O své účasti by naopak uvažoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek, ale vzhledem k tomu, že čtyři oslovení šéfové stran odmítli, nemělo by podle něj smysl tam chodit. Také předseda TOP 09 původně do televize jít chtěl, ale změnil názor. „Nepůjdu tam, nechci tam sedět sám," řekl Právu.

Podle mluvčí ČT Alžběty Plívové poběží volební studio i bez účasti zmíněných politiků.

Volební místnosti se v České republice otevřou dnes, tedy v pátek, ve 14 hodin. Dosud byly v Bruselu zastoupeny pouze čtyři strany - sociální demokracie, lidovci, komunisté a ODS. Průzkumy ovšem naznačují, že by se do europarlamentu mohlo dostat až osm stran.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…