Moravec předvedl europoslance Niedermayera jako ekonoma. Ten varoval, že žijeme v superdobré době

22.04.2018 14:48

Už rok a půl platí přísnější pravidla pro uznávání hypoték. I o tom hovořili v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub.

Moravec předvedl europoslance Niedermayera jako ekonoma. Ten varoval, že žijeme v superdobré době
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Česká národní banka chce jít však ještě dál. Požaduje možnost direktivně stanovit limit pro hypoteční úvěry. Novela zákona brzy odejde do Sněmovny, schvalovat ji mají zákonodárci ještě v letošním roce. 

„Nejsem si jist, zda problém s nemovitostmi v hlavním městě vyřešíme nějakou restrikcí. Střetává se tady zájem bank i spotřebitelů,“ sdělil v úvodu pořadu Niedermayer, jenž se mimo jiné obává menší dostupnosti bydlení pro střední třídu.

„Nedával bych rovnítko mezi dostupností bydlení a dostupností hypoték,“ sdělil následně Holub. „Byty se stávají čím dál dražšími, my se snažíme zamezit tomu, aby se začala roztáčet spirála mezi nadměrným růstem cen hypoték i cen nemovitostí,“ zmínil Holub za Českou národní banku. Zákonnou úpravu hájil, neboť ji považuje za standardní ve světě.

Niedermayer pak nechtěl odhadnout, zda bude růst sazba hypotéky. „Je možné, že vnější okolí bude tlačit banku, aby nezvyšovala úrokové sazby. Úroky samozřejmě hrají velmi velkou roli,“ podotkl následně europoslanec za TOP 09.

„Obrovský hypoteční boom u nás probíhá v situaci, kdy úrokové sazby jsou nízké,“ dodal také Niedermayer s tím, zda si lidé uvědomují, co se stane, vrátí-li se hypotéky do té standardní čtyřprocentní úrovně.

„Žijeme v superdobré době. V takové době mají banky i domácnosti rizika podcenit,“ odůvodnil Holub opatření České národní banky. Jak přednesl moderátor Václav Moravec statistiky, lidé si čím dál méně spoří. „Nesmíme to ale klást na centrální banku,“ sdělil Niedermayer.

Závěrem se hovořilo o celkovém stavu ekonomiky, stejně tak i o navyšování mezd. „Sedmi-, osmiprocentní růsty mezd nejsou udržitelné dlouhodobě,“ zmínil Holub v závěru pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…