Moravec se posmíval prezidentu Zemanovi. Hosté jenom koukali

12.03.2017 13:32

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli europoslanci Pavel Telička zvolený za hnutí ANO a komunistka Kateřina Konečná. Jakou čeká EU budoucnost? A jaká budoucnost čeká Česko po volbách? O tom všem hosté debatovali. Tedy až potom, co Václav Moravec zaútočil na prezidenta Zemana. Strhal jeho ruštinu, strhal jeho nápady v zahraničněpolitické oblasti a zkritizoval některé Zemanovy spolupracovníky.

Moravec se posmíval prezidentu Zemanovi. Hosté jenom koukali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Miloš Zeman chce usilovat o to, aby mohl dalších pět let zůstat na Hradě. Možná proto, aby stačil splnit řadu nesplněných slibů. Hradní kancléř Vratislav Mynář by získal dalších pět let na získání své prověrky. Jiří Ovčáček by získal dalších pět let na hledání Peroutkova článku. I tak si ještě minimálně jednou užije svou roli při sestavování vlády,“ spustil v neděli v poledne Moravec. Připomněl také, že Zeman volal po obnově stokorunového poplatku za den v nemocnici. 

Telička prohlásil, že by byl rád, kdyby po podzimních volbách vznikla středopravá vláda. Konečná nad Zemanovým krokem kroutila hlavou. Domnívá se, že Zeman hledá podporu u Babišova hnutí ANO a pro tuto podporu je ochoten udělat takřka cokoliv. To prý ale nic nemění na tom, že Konečná vnímá Zemana jako levicového prezidenta.

„Hnutí ANO ukázalo, že mu je jedno, jestli půjde s levicí i s pravicí, hlavně ať vládneme, ale já marně hledám nějaký program,“ hřímala dál.

Kritická ovšem byla i k ČSSD, která prý leckdy tak úplně není ochotná plnit svůj program. Konečná také odmítla přistupovat na podmínku, že komunisté přestanou kritizovat naše členství v NATO. Podle komunistů je konečně načase vyhlásit o členství v Alianci referendum, když jsme členy už 18 let. „Pokud jsou kolegové tak strašně přesvědčeni, jak je ta Severoatlantická aliance tak strašně super, tak se toho referenda o členství v NATO přece nemusí nikdo bát,“ prohlásila.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Telička by naše členství v NATO rozhodně nezpochybňoval a nevidí důvod  k vypisování referenda.

Babiš přitahuje komunistické voliče

Moravec následně položil na stůl předvolební průzkum, z něhož vyplývá, že ODS posiluje, protože by jí v tuto chvíli volilo asi deset procent lidí, zatímco hnutí ANO lehce stagnuje. I tak je ale jasným vítězem nadcházejících voleb, protože překračuje hranici 30 procent hlasů. ČSSD má 15 procent, ODS se těší podpoře 10,5 procenta hlasů, komunisté deset procent rovných a lidovci sedm procent. TOP 09 a Okamurova SPD shodně oslovují 6,5 procenta voličů. Starostové a nezávislí Petra Gazdíka se těší podpoře na úrovni dvou procent.

Pravicové voliče sice Babiš ztrácí, např. díky EET, ale dokáže to kompenzovat tím, že láká voliče levicové. Jak komunistům, tak sociálním demokratům ubývají voliči.

„Možná je to proto, že se pořád lidem snažíme říkat pravdu celou, že se nesnažíme své názory měnit podle toho, jak se mění veřejné mínění. Tohle přesně vidíme u hnutí ANO,“ rýpla si dáma. „Babiš sleduje své zájmy, ale když dojde na téma, které není v popředí zájmu Andreje Babiše, tak hnutí ANO  neví, jak má hlasovat, a ovládne ho panika,“ nešetřila ostrými slovy Konečná.

Telička okamžitě přešel do protiútoku. „Víte, ono je to možná tím, že ty mladé voliče, a to i ty levicově cítící, začínáte odpuzovat.“

Ve druhé polovině diskuse Moravec vrátil do hry Miloše Zemana, když poukázal na jeho ruskou odpověď novinářce během tiskové konference, když jí odpovídal, že hodlá hájit české zájmy. Moravec konstatoval, že Zeman nemluvil příliš dobrou ruštinou, a to ještě v roli hlavy státu. Naznačoval, že český prezident má mluvit česky, stejně jako ruský prezident mluví na tiskových konferencích rusky, americký prezident anglicky a tak podobně. Následně chtěl od hostů slyšet, zda považují za reálné, aby se Česká republika stala určitou spojnicí mezi USA, Ruskem a Čínou, jak si to představuje právě Zeman.

Telička byl v této otázce velmi skeptický.

„Toto jsou, s veškerou úctou k panu prezidentovi, velké oči. Já si nemyslím, že by Česká republika mohla být spojnicí mezi Moskvou, Washingtonem a Pekingem. Já bych byl raději, kdyby konečně řekl, jaká by měla být budoucnost EU, jaká by měla být budoucnost Česka v EU, jak by měla řešit své  problémy. Kdyby pomohl tomu, že vzroste váha EU, třeba i s pomocí těchto schůzek, tak dobře. Ale já myslím, že ani průměrně inteligentní člověk už nemůže věřit tomu, že my můžeme být nějakou spojnicí mezi Moskvou, Pekingem a Washingtonem,“ kroutil hlavou Telička.  

Konečná naproti tomu vykreslila Zemana jako vizionáře.

„Já tady vidím Miloše Zeman jako vizionáře. On se snaží nastolovat témata, na která ostatní naši politici nestačí, protože Zeman prostě vidí dál... Zeman se možná připravuje na to, že bychom se slepě a hloupě neměli zaměřovat jen na Evropskou unii, ale hledat jiné partnery,“ zastávala se Zemana. „Když já si vezmu politiku Václava Havla, jak on ublížil investicím v Číně, protože si hnal svou protičínskou politiku, tak Miloš Zeman tento stav napravuje,“ věří komunistka.

Podle Teličky jistě má smysl udržovat kontakty s USA, s Ruskem i s Čínou, ale k tomu by prý bylo také třeba, aby Rusko upustilo od své agresivní politiky. „Rusko je dnes zemí, ve které byli někteří naši partneři v diskusi zastřeleni na ulici,“ prohlásil.

Konečná: Pánové v EU si měří...

Došlo také na situaci v EU. Do pozice předsedy Rady Evropy byl znovu zvolen Polák Donald Tusk přes odpor jeho domovského Polska. Telička znovuzvolení Tuska přivítal. Konečná si rýpla, že jde o muže, který plní jen to, co mu uloží evropské velmoci.

Posteskla si nad tím, že EU vlastně teď neví, kam by chtěla směřovat. Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani prý předestřeli nějaké představy a uvidí se, co bude dál. „Já se ptám, jestli si kluci jako trochu neměří, kdo má... Silnější hlas, když to řeknu slušně,“ poznamenala Konečná. „Ony jsou tam i holky,“ smál se Telička.

„Mně přijde, že Evropa neví, co chce, kromě kancléřky Merkelové. A stejně tak Česká republika neví, co chce, což je z mého pohledu ještě větší problém. Pro mě je vícerychlostní Evropa nepřijatelná,“ pokračovala dáma.

EU má podle jejího názoru problém. „V Evropském parlamentu opravdu řešíme takové kraviny a neřešíme ty důležité věci, protože na to nemáme mandát,“ rozčílila se Konečná, která by si dokázala představit, že by europoslanci mohli získat zákonodárnou iniciativu, aby se EU mohla pohnout kupředu. Telička zapochyboval, že by zákonodárná iniciativa v rukou europoslanců přispěla k efektivnější práci Evropského parlamentu. Telička je spíše toho názoru, že je nutné odbourávat byrokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…