Moravec si povídal se slavným kuchařem. Ukázali potraviny, které při nedělním obědě nepotěšily

09.02.2014 13:52

Státní potravinová inspekce provádí ročně přes tři desítky tisíc kontrol, z toho poslední roky každou sedmou na podnět spotřebitelů. Podle profesorky Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze patříme v rámci Evropské unie „ke špičce kontroly jakosti potravin“.

Moravec si povídal se slavným kuchařem. Ukázali potraviny, které při nedělním obědě nepotěšily
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Ústřední ředitel Státní potravinářské inspekce Martin Klanica upřesnil, že ze spotřebitelských podnětů je zhruba třetina stížností naprosto oprávněná, další třetina částečně oprávněná a zbývající jsou podle něj neoprávněné. Nejvíce spotřebitelských stížností při tom míří proti jakosti masných a mléčných výrobků a proti produktům studené kuchyně. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce, vysílaných zpravodajským kanálem České televize.

Ředitel Klanica sdělil, že až 17% odhalených nedostatků je u českých výrobků. Podle něj je to dáno tím, že u nás probíhá „přísná a striktní kontrola“, a tím je zajištěno, že domácí výrobci více dbají na splňování požadovaných parametrů, narozdíl od některých zahraničních.

Naproti tomu polští výrobci, jak informoval v dnešním vydání zpravodajský server Novinky.cz, se obávají předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na místě místopředsedy vlády. Podle Polské federace výrobců potravin je to „strašná zpráva“. Andrzej Falinski, ředitel polské Federace obchodu a služeb, zase tvrdí, že „asi 16 procent potravin na českém trhu pochází z Polska a jsou ve srovnání s českými nejen levnější, ale i lepší“.

To však ředitel Klanica odmítá. Zpochybnil zdroje, ze kterých ředitel polské federace obchodu čerpá a připomněl kauzy s polskými potravinami z posledních let. Rovněž odmítl náznaky, že by domácí potravinová inspekce nadržovala tuzemským výrobcům a producentům potravin. „To odmítám, dlouhodobě jedeme systémem padni komu padni,“ uvedl v rozhovoru v televizním vysílání ředitel Klanica.

Výše pokut zřejmě poroste

Falšování potravin probíhá neustále, čemuž napomáhá i skutečnost, že „zfalšovat se dá prakticky všechno“, domnívá se Martin Klanica. Výrobce k tomu podle něj vede ekonomický tlak. Největší potíž spatřuje v cíleném klamání zákazníka, většina falšovaných potravin není zraví nebezpečná.

Za poslední roky vzrostla výše udělených pokut dvojnásobně při zhruba stejném množství kontrol. „Kontrolované osoby si za to mohou samy,“ míní ředitel Klanica. „Pravomocné rozsudky, které nám dávají za pravdu, nás přesvědčily, že nakročená cesta zvyšování pokut je správná," dodal. Zároveň vyjádřil obavu, že bude hůř, protože někteří výrobci jsou nepoučitelní. Když při úředních kontrolách u stejných subjektů jsou odhalovány ty samé nedostatky, pokuta podle Martina Klanici neplní výchovný účel a je třeba ji zvýšit.

Od malých prodejců až zpět k malým prodejcům

Přes to, že drtivá a dokonce rekordní většina nákupů potravin v naší republice probíhá ve velkých samoobslužných prodejnách, je možno vysledovat trend úbytku tržeb hypermarketů a jistou formu návratu spotřebitelů k malým prodejcům. Podle ředitele Klanici si za to mohou velké obchodní řetězce do značné míry samy, neboť některé z nich záměrně šetří na kvalitě potravin a zároveň projevují jen malou sebereflexi, když opakovaně zjišťované nedostatky se nesnaží odstranit a zjednat nápravu.

Také Roman Vaněk, známý ze svých videí „Peklo na talíři“, vidí mnoho nedostatků a malou či žádnou snahu prodejců a restauratérů o zlepšení situace. Zároveň však upozorňuje, že „ se zlepšuje erudice konzumentů". Zajímají se o to, z čeho potraviny jsou a jaký je jejich původ.

„Problém je, že my dodržujeme mezinárodní a unijní domluvy na 100%, ale okolní státy ne, a toto zboží pak dováží k nám,“ domnívá se Roman Vaněk, kterého Moravec osobně navštívil v jeho kuchyni. Proto „je třeba šířit osvětu a vzdělávat zákazníky a spotřebitele“.

„Sami jsme si zničili krásné české slovo buřt,“ neboť podle potravinové vyhlášky buřty dnes nemusí obsahovat maso. „To je blbnutí lidí,“ dodává s omluvou Vaněk.

Ústřední ředitel Martin Klanica souhlasí. Podle něj spotřebitel musí používat při nákupu selský rozum. Případné nedostatky, které spotřebitel nemůže odhalit, pak musí pohlídat státní dozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…