Moravec vytáhl v přímém přenosu pro Babiše nepříjemnou zprávu

13.12.2015 15:02

Moderátor Václav Moravec si před kameru pozval ředitele české pobočky Transparency International a konfrontoval ho se zakázkou státního podniku Lesy České republiky, kterou bez výběrového řízení získalo vydavatelství MAFRA ministra financí Andreje Babiše (ANO). Takhle si představujete transparentní jednání? Ptal se moderátor. A přišla odpověď.

Moravec vytáhl v přímém přenosu pro Babiše nepříjemnou zprávu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Už v roce 2010 byl ústředním tématem předvolebních kampaní boj s korupcí. I díky tomuto tématu se do sněmovny dostaly Věci veřejné. O tři roky později toto téma ve volební kampani rezonovalo ještě výrazněji, přičemž především majitel Agrofertu i vydavatelství MAFRA zdůrazňoval, že bude stát řídit efektivně a průhledně.

V nedělních Otázkách Václava Moravce došlo na příklad, jak to dnes vypadá v praxi. Nejnověji vydaly Lesy ČR Noviny Lesů České republiky, přičemž realizaci zakázky provedla firma Andreje Babiše bez výběrového řízení. „Podle zjištění Otázek za zhruba osm set tisíc výtisků a jejich distribuci zaplatil státní podnik téměř 600 tisíc korun. Jde o desetinu výdajů Lesů ČR na marketing,“ prozradil Moravec s tím, že onou firmou je právě vydavatelství MAFRA.

Ondráčka konstatoval, že k takovýmto věcem zkrátka bude docházet, protože Andrej Babiš je podnikatel ovládající velké firemní impérium. „Tomu se nelze vyhnout,“ pokrčil rameny pouze ředitel TI.  

Další host, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), k tomu jen přitakal a dodal, že si na to musí Babiš dát pozor sám. „Často se to projevuje i ve vládě. Babiš často nehlasuje, protože ohlašuje střet zájmů,“ prozradil člen kabinetu. „Takový střet zájmů by bylo možné odstranit jen dvěma způsoby: Buď Andrej Babiš odejde z politiky, nebo se vzdá svých podnikatelských aktivit. Ani jedno z toho nepovažuji za příliš pravděpodobné,“ doplnil.

Došlo i na slavnou kuchařku Lesů České republiky, která byla před několika lety vydána v omezeném počtu za čtyři miliony korun, přičemž se zakázka stejného rozsahu dala pořídit za 250 tisíc. Podle ministra ale srovnávání těchto dvou zakázek už připomíná přílišnou bulvarizaci tématu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…