Moravec žertoval v ČT: Koluje vtip o Kanceláři prezidenta republiky...

13.11.2016 13:45

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě v České televizi zasedli předseda vlády Bohuslav Sobotka a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Sobotka uznal, že zvolení Donalda Trumpa nastolí novou dobu, ale on se z toho nehodlá zbláznit. Já jsem se strašně musel smát, když jsem viděl výsledky amerických voleb ve Washingtonu, prozradil Sobotka. Němcová si v této souvislosti nejednou rýpla do prezidenta Zemana.

Moravec žertoval v ČT: Koluje vtip o Kanceláři prezidenta republiky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Vzhledem k tomu, že si Američané tento týden zvolili prezidentem Donalda Trumpa, téma k diskusi mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a někdejší předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou bylo jasné. Sobotka prozradil, že se snaží mluvit jednoduše a srozumitelně. „Snažím se mluvit jednoduše a srozumitelně. Občas se do toho tlačí ten newspeak, který tlačí třeba i Brusel, ale důležitý recept na to je neztratit kontakt s lidmi. O to já se také snažím,“ prozradil premiér.

Němcová zahájila podstatně důrazněji. „Já se bojím říct, že končí éra tradiční politiky, protože by to znamenalo, že to můžeme zabalit a nechat to někomu, u koho nevíme, jak se zachová. Já se přimlouvám za to, abychom byli srozumitelní, ale některé věci přece nejdou říkat tak, jak to říká Andrej Babiš (ANO). Vždyť on jeden den prohlašoval, že s Donaldem Trumpem nemá nic společného, ale o den později jásá nad zvolením Donalda Trumpa. Proč voliči neženou politiky k zodpovědnosti, když slyší takovýhle proslov,“ podivovala se Němcová.  

Při pohledu na americkou předvolební kampaň jen nechápavě kroutila hlavou. Ta kampaň byla velmi ostrá, Trump dokonce vyhrožoval, že nechá zatknout Hillary Clintonovou, aby jí po volbách poděkoval za práci, kterou tato žena odvedla pro svou zemi. „To je, jako kdyby říkali, milí voliči, teď jsme viděli divadlo, ale zavíráme oponu a teď se budeme chovat jinak,“ nemohla věřit vlastním očím. Ukazuje se tak, že politik může voličům říkat prakticky cokoliv a pak totálně obrátit.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka podobné chování také odsoudil a oznámil, že on jako tradiční politik ještě stále ctí volební program a snaží se ho plnit. „Do značné míry to nová doba bude, ale otázkou bude, jak dlouho bude trvat a čím se bude vyznačovat. Jestli to bude doba absolutně cynická, kdy v předvolební kampani budou politici říkat něco úplně jiného, než budou pak dělat po volbách. Já mám úctu k volebnímu programu a pořád trvám na tom, že to, co říkáte před volbami, musíte do značné míry dělat i po volbách, musíte plnit program. Když se podíváte na politické novotvary, zjistíte, že nemají vůbec žádný program.“

„Já jsem se strašně musel smát, když jsem viděl výsledky Donalda Trumpa a Hillary Clintonové ve Washingtonu, kde Clintonová získala asi 92 procent, zatímco Trump jen čtyři procenta. To vyjadřuje to zděšení establishmentu,“ připomněl Sobotka.

V souvislosti se zvolením Donalda Trumpa došlo i na prezidenta Miloše Zemana, který podpořil Trumpa před volbami a po volbách jeho zvolení uvítal. Zaútočil na velvyslance USA Andrewa Schapira, že se nezúčastnil oslav státního svátku na Hradě. Brzy se však ukázalo, že Zeman neříkal pravdu. Prezident se následně omluvil s tím, že dostal špatnou informaci od hradního protokolu.

Moravec k tomu podotkl, že to není zdaleka první přešlap spolupracovníků Miloše Zemana. „Koluje vtip, že se Kancelář prezidenta republiky přejmenuje na Amatéry s.r.o. Máme si na to zvyknout?“ ptal se moderátor.

Podle Němcové bychom si na to zvykat neměli, protože informace v těchto přešlapech pronikají i za hranice. Podobné přešlapy Hradu je podle jejího názoru nutné kritizovat.

„Já se snažím na všechno nereagovat, aby stát alespoň trochu držel pohromadě. Pokud máme mít srozumitelnou bezpečnostní a zahraniční politiku, tak spolu musí komunikovat vláda a prezident,“ podotkl k tomu předseda vlády. Chování spolupracovníků prezidenta republiky prý dnes poškozuje obraz České republiky, a kdyby byl Sobotka na Zemanově místě, tak by přikročil ke změnám svého týmu. Pokud jde o příští prezidentskou volbu, Sobotka nechá všechny členy ČSSD hlasovat ve vnitrostranickém referendu o tom, koho chtějí na Hradě. A toho, kdo v tomto referendu zvítězí, strana podpoří.

„V řadě věcí se Miloš Zeman posouvá do národně-konzervativní pozice, ale v řadě otázek je blízký sociální demokracii. Když se podívám na okolí prezidentského kandidáta Michala Horáčka, tam převažují lidé spíše pravicoví... To už teď je velká spekulace, ale kdyby do druhého kola prezidentské volby postoupili Miloš Zeman a Michal Horáček, tak bychom pravděpodobně podpořili Miloše Zemana. Ale je to spekulace, protože nevíme, kdo všechno bude kandidovat a kdo nakonec postoupí do druhého kola,“ zaznělo z úst předsedy ČSSD.

Donald Trump neřídí Česko, připomněl divákům Sobotka

Pár slov padlo i k otázce, kdy zvýšíme výdaje na obranu, když nový prezident USA v předvolební kampani hrozil, že Spojené státy nemusejí chránit ty své partnery, kteří si neplní své závazky.

„Jsme spojenci, ale Donald Trump nebude řídit Českou republiku nebo Slovensko nebo Německo,“ konstatoval Sobotka. Již dva roky před zvolením Donalda Trumpa prezidentem se členské státy NATO dohodly, že navýší výdaje na obranu – kvůli krizi na ukrajinském Krymu. Takže Česká republika zvyšuje výdaje na obranu, tak aby to bylo smysluplné a nešlo jen o vyhazování peněz z okna. „Má smysl dostat se ke dvěma procentům HDP v roce 2025. Kromě toho musíme dbát i na školství, na infrastrukturu, abychom se zase nezbláznili z toho, co říká Donald Trump o obraně,“ doplnil Sobotka.

Němcová souhlasila s předsedou vlády v tom, že nemá smysl realizovat předražené nákupy, ale naši obranu nesmíme zanedbat. Obratem také připomněla, že někdejší starosta New Yorku Rudy Giuliani znovu otevřel otázku vybudování americké radarové základny v České republice. Podle Němcové je těžké říct, kam se posune americká politika, ale Rudy Giuliani není člověk, který vypouští nějaké balonky nazdařbůh. „Já jsem slyšela, že Miloš Zeman je v něčem jako Donald Trump, a pokud je to pravda, tak bych byla ráda, kdyby se Donald Trump a Miloš Zeman sešli v Oválné pracovně a podepsali dohodu o radaru. To by byl krok, který bych u Miloše Zemana ocenila,“ oznámila Němcová. Ani kvůli tomu ale není ochotná Miloše Zemana volit.

Tohle je sci-fi

„Tohle je sci-fi, které se nenaplní. Můj názor na to je negativní. Myslím si, že dnes máme úplně jiné bezpečnostní problémy. Vzpomeňte si, že nám říkali, že radar má být namířený proti hrozbám z Íránu, ale dnes je situace jiná, vztahy s Íránem se liberalizují. Radar by znamenal další eskalování vztahů s Ruskem a my přece potřebujeme využít toho okna, které vzniklo zvolením Donalda Trumpa, aby si Spojené státy a Rusko sedly k jednomu stolu. Pro Evropu dnes není důležitější otázka, než je ukončení války v Sýrii, protože pokud nebude ukončena válka v Sýrii, tak se nezastaví proud uprchlíků, a co my jim můžeme nabídnout? Značný podíl na situaci v Sýrii mají Spojené státy, značný podíl na situaci v Sýrii má i Rusko a my to potřebujeme vyřešit,“ apeloval na Washington a Moskvu předseda vlády.

Ťok dostal od Sobotky za uši

V závěru diskuse došlo i na změny ve vládě. Sobotka vyměnil pouze dva ministry, a to šéfa resortu zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. „Pro mě je Jiří Dienstbier člověkem, který tam snad ani nikdy neměl být,“ udeřila dáma. Chvojka by podle Němcové mohl být dobrým ministrem. „Já jsem se s ním seznámila na mandátovém a imunitním výboru a jeho návrhy, které předkládal, byly smysluplné návrhy na rozdíl od pana ministra Dienstbiera,“ nešetřila končícího člena vlády Němcová.

„Zítra se sejdu s ministrem dopravy Danem Ťokem, kde mám skutečně obrovské výhrady k jeho práci, chci vědět, zda nám říká o všem, co se na Ministerstvu dopravy děje. Chci ale mluvit i s dalšími ministry a až nakonec se sejít s Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem a říci si, zda je třeba toho či onoho ministra vyměnit, protože před sebou máme ještě rok, a to je čtvrtina mandátu vlády,“ vzkázal přes kameru Sobotka koaličním partnerům.  

„Já chci mít ujištění od pana ministra Ťoka, že ještě v mandátu této vlády bude vypsáno výběrové řízení technologicky neutrální. Já nechci tu odpovědnost přesouvat na příští vládu,“ vzkázal z obrazovky Ťokovi.

Připomněl také, že Andrej Babiš býval voličem ODS. „Myslím, že levicoví voliči dělají chybu, když dávají hlas někomu, kdo říká, že dlouhá léta volil ODS. Takový člověk levicovou politiku dělat nebude,“ varoval občany šéf sociální demokracie.

V závěru pořadu padlo i jméno ministra kultury Daniela Hermana. „Pan ministr Herman nemá úplně oslnivé výsledky v resortu kultury,“ připustil Sobotka. V tuto chvíli mu ale jde víc o mobilizaci ČSSD. „My jsme v těch volbách nedopadli dobře a já potřebuji sociální demokracií zatřepat. Samozřejmě že se mnou může také sociální demokracie zatřepat. Takový je život. Ale já na sjezd jdu s takovou strategií, abychom porazili Andreje Babiše,“ oznámil voličům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…