Moskevský soud prodloužil vazbu ukrajinského režiséra Sencova

08.07.2014 9:35

Ukrajinský režisér Oleg Sencov, který byl v květnu zadržen na Krymu pro podezření z přípravy teroristických útoků, zůstane ve vazbě až do 11. října. V pondělí o tom podle agentury Interfax na návrh prokuratury rozhodl moskevský soud. Sencov odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného, a tvrdí, že vyšetřovatelé ho mučí a vyhrožují mu. V Karlových Varech, kde se koná Mezinárodní filmový festival, dnes čeští filmoví tvůrci zveřejnili prohlášení žádající Sencovovo osvobození.

Moskevský soud prodloužil vazbu ukrajinského režiséra Sencova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Ruská policie zatkla Sencova spolu s dalšími třemi Ukrajinci. Tvrdí, že to jsou členové ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor. Chystali prý bombové útoky na ukrajinském poloostrově Krym, který v březnu anektovalo Rusko. Podle agentury ITAR-TASS měly být útoky spáchány v Simferopolu, Sevastopolu a v Jaltě při květnové oslavě konce druhé světové války. Čtveřice prý mimo jiné měla v úmyslu vyhodit do povětří jeden z památníků bolševického vůdce Vladimira Lenina. Hrozí jí až deset let vězení.

Sencov v pondělí před soudem prohlásil, že nikdy nebyl členem Pravého sektoru, neorganizoval teroristické skupiny a nepřipravoval teroristické akce. Obvinění, která mu ruská prokuratura adresuje, označil za nepodložená a urážlivá. Zároveň zdůraznil, že jako občan Ukrajiny neuznává ruské zabrání Krymu. Sencov tvrdí, že při výsleších byl mučen a že mu vyšetřovatelé hrozili, že zinscenují jeho sebevraždu. Prohlásil, že si nedělá iluze o ruské justici a že je připraven na odsuzující verdikt.

Čeští filmoví umělci protestují proti nedostatečné reakci ČR na agresi Ruska na Ukrajině

Čeští filmoví tvůrci dnes na karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu informovali o otevřené výzvě, kterou zaslali představitelům České republiky pod heslem „Za svobodu ukrajinského režiséra Olega Sencova vězněného v Moskvě. Za zachování celistvosti Ukrajiny".

Šéfové Asociace českých kameramanů, Asociace režisérů a scenáristů a Českého filmového a televizního svazu protestují „proti zcela nedostatečné reakci České republiky na agresi Ruska na Ukrajině". Zároveň žádají české představitele, aby nezavírali oči před mučením, aby se zasadili o Sencovovo osvobození a „aby zpřísnili symbolické a zatím neúčinné sankce vůči ruskému agresorovi, aby přerušili diplomatické styky s Ruskem, a případně přijali i další kroky, které by vedly k návratu Ukrajiny k mírovému stavu z roku 1994".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…