Moskva bude mít další pomník věnovaný zabitým novinářům

14.05.2015 9:01

Novináři, kteří v novodobé éře zahynuli při plnění svých pracovních povinností, budou mít v centru Moskvy pomník. Návrh schválila moskevská radnice s tím, že pomník má být vztyčen na Arbatském náměstí nedaleko Kremlu. Podle radnice má zejména připomínat novináře, kteří zahynuli ve válkách v Afghánistánu, v Čečensku nebo při nynějším konfliktu na Ukrajině.

Moskva bude mít další  pomník věnovaný zabitým novinářům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nejslavnější a nejluxusněější hotel v Moskvě

V Moskvě už pomník novinářů existuje, postaven byl ale k uctění památky válečných zpravodajů, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Představitel radnice Jevgenij Gerasimov agentuře Interfax řekl, že nový pomník má být připomínkou takových osobností, jakými byli ruští novináři Vladislav Lisťjev, Dmitrij Cholodov, Arťom Borovik nebo Anna Politkovská.

Televizní reportér Lisťjev byl zabit v roce 1995 v Moskvě, Cholodov se stal obětí pumového atentátu o rok dřív. Borovik zahynul v letecké katastrofě v roce 2000 a opoziční novinářku Politkovskou zastřelili nájemní vrazi v říjnu 2006. Počty novinářů zavražděných v Rusku jsou ve srovnání s ostatními evropskými státy mnohem vyšší, ruské žurnalistické organizace jich od rozpadu SSSR evidují desítky.

Řada ruských novinářů loni i letos zahynula na ukrajinském Donbasu. K nejznámějším patří případ Igora Korneljuka a Antona Vološina, kteří loni v létě zahynuli při ostřelování východoukrajinského Luhansku. Za podíl na jejich smrti je v Moskvě stíhána Ukrajinka Naděžda Savčenková, která jako důstojnice ukrajinského letectva údajně navedla na novináře palbu ukrajinských jednotek. Savčenková tvrdí, že k procesu do Ruska byla unesena a na protest proti věznění vyhlásila už několikrát hladovku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…