Moskva hlásí 400 mrtvých v hrobě u Doněcku, povstalci to popřeli

01.10.2014 14:50

Chyba v komunikaci s krajany na východě Ukrajiny dnes přivedla do nepříjemné situace ruské ministerstvo zahraničí. Jeho šéf Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě obvinil západní státy, že zamlčují informaci o čtyřech stovkách lidí pohřbených v masovém hrobu u Doněcku. Vůdce povstalců Andrej Purgin ale mezitím svou úterní informaci vzal zpátky s tím, že jde o nedorozumění: Mrtvých těl nebylo 400, ale devět.

Moskva hlásí 400 mrtvých v hrobě u Doněcku, povstalci to popřeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Vyšetřování teprve začíná, upozornili jsme na to Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Radu Evropy i OSN," řekl na tiskové konferenci v Moskvě Lavrov. „Je to děsivá tragédie, očividně válečný zločin. Těl objevených u Doněcku jsou už čtyři stovky. Očekáváme, že západní metropole tentokrát nezamlčí tato do nebe volající fakta," řekl ruský ministr.

Během jeho tiskové konference přišla ovšem z Doněcku zpráva o Purginově dementi. „Špatně nás pochopili a informace se nakonec rozšířila mylná," prohlásil vicepremiér doněcké separatistické vlády. Počet 400 mrtvých se podle něj vztahuje na celkové množství těl, která leží v doněckých márnicích a jež zatím nebyla identifikována. Povstalci podle Purgina požádali Moskvu, aby jim pomohla s analýzami DNA.

V obci Makijivka u Doněcku, kde byl v minulých dnech nalezen hromadný hrob, leželo podle Purgina ve skutečnosti devět mrtvých. Jejich vrahy byli údajně vojáci ukrajinské armády. Pět mrtvých bylo příslušníky povstaleckých jednotek, zbylí čtyři byli podle Purgina civilisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…