Moskva hodlá uznat volby separatistů na východě Ukrajiny, dají prý legitimitu současným vůdcům

28.10.2014 11:05

Rusko uzná volby, které se mají 2. listopadu konat v oblastech na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Izvěstija. Zároveň zopakoval, že Moskva má v úmyslu uznat i výsledky ukrajinských parlamentních voleb konaných uplynulou neděli.

Moskva hodlá uznat volby separatistů na východě Ukrajiny, dají prý legitimitu současným vůdcům
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Očekáváme, že volby (v Doněcké a Luhanské oblasti) se uskuteční, jak bylo dohodnuto, a my samozřejmě jejich výsledky uznáme," uvedl šéf ruské diplomacie Lavrov. „Doufáme, že hlasování bude svobodné a že se ho nikdo zvnějšku nepokusí narušit," dodal.

Podle něj volby v obou „lidových republikách", vyhlášených vzbouřenci, budou „velmi důležité z hlediska legitimity výkonné moci". Tu potřebují potvrdit činitelé, kteří zatím tyto oblasti vedou, kteří se účastní jednání kontaktní skupiny o urovnání ukrajinské krize a kteří podepsali dohody z mírových jednání 5. a 19. září v Minsku.

Moskva doufá, že demarkační linie bude dohodnuta během několika dnů

„Je to jeden z nejdůležitějších aspektů ujednání z Minsku," zdůraznil Lavrov. Pokud jde o příměří dojednané 5. září v běloruské metropoli, ministr konstatoval, že ho porušují obě strany. Důvodem podle něj je, že se dosud nedohodly na všech demarkačních liniích, které oddělují jejich pozice. To se týká zejména doněckého letiště, kde neustále probíhají tvrdé boje.

„Doufáme, že v nejbližších dvou, třech dnech bude tato linie dohodnuta. Poté bude možné stáhnout těžké zbraně na obou stranách, což samozřejmě bude rozhodující faktor k uklidnění situace a k vyloučení incidentů," řekl Sergej Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…