Možná budeme vracet Bruselu dvacet dva milionů. Rozhodne se v červenci

11.06.2017 14:23

Smírčí řízení mezi Českou republikou a Evropskou komisí kvůli problematickému obsazování dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bude v červenci. ČTK to sdělila mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Kvůli možnému střetu zájmů poslanců Jaroslava Faltýnka (ANO), Ladislava Velebného (ČSSD) a Petra Kudely (KDU-ČSL) je možné, že bude muset Česko do rozpočtu EU vracet zhruba 22 milionů korun, nebo se mu o tuto částku budou krátit budoucí dotace.

Možná budeme vracet Bruselu dvacet dva milionů. Rozhodne se v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„SZIF obdržel dopis Evropské komise ve věci auditního šetření ohledně členů naší dozorčí rady. Smírčí orgán uznal žádost České republiky a smírčí řízení se má uskutečnit 5. července,“ sdělila Nováková.

Evropská komise loni vytkla SZIF, že nebyla přijata taková opatření, aby se vyhnul střetu zájmů členů dozorčí rady. S tím Česko nesouhlasilo, působnost členů dozorčí rady SZIF v podnicích čerpajících dotace podle ní možný střet zájmů nezpůsoboval. Například u Faltýnka komisi vadilo, že jako člen dozorčí rady SZIF dohlížel na rozdělování dotací a zároveň byl členem představenstva Agrofertu, který působí i v zemědělství.

Kauza vyvolala rozruch na české politické scéně

Komise letos v únoru uvedla, že akreditační kritéria pro dotace nebyla splněna a že Česku neproplatí 800.428 eur, tedy téměř 22 milionů korun. Letos v březnu ČR navrhla, aby se zahájilo smírčí řízení. Argumentuje například tím, že dozorčí rada u SZIF nepůsobí stejně jako dozorčí rady v soukromém sektoru. Nemá podle materiálu například žádný vliv na statutární orgány SZIF. Faltýnek už členem dozorčí rady není, Velebný a Kudela ano.

Kauza vyvolala rozruch na české politické scéně, zabývala se jí letos v březnu i vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) o vypracování návrhu, jak minimalizovat dopady pokuty.

Pokud by komise na svých výtkách trvala, může ČR podat žalobu k Soudnímu dvoru EU. Podání žaloby by ale nemělo odkladný účinek, stát by tak musel zaplatit sankci do unijního rozpočtu.

Nejde o jediné vracení peněz Evropské unii v zemědělství. Česko již zaplatilo zhruba třetinu sankce kolem 275 milionů korun za nedostatečnou kontrolu dodržování dotačních pravidel v zemědělství. Druhá splátka putuje na evropské účty v těchto dnech. Zbytek z 810 milionů doplatí do roku 2018, sdělila ČTK mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Kolem sankce se stále vede soudní řízení. Evropská komise chtěla vrátit od ČR peníze kvůli nedostatečné kontrole mezi roky 2010 a 2013. Peníze byly vyplaceny zemědělcům, kteří je ale vracet nemusejí. Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo jestli včas hlásili přesuny zvířat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…