Možná dojde k privatizaci ČD Cargo, přiznal Petr Moos. Podle našeho zdroje o něj může mít zájem Babišův kamarád Alexej Beljajev

26.02.2019 14:12

Bývalý ministr dopravy a současný předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos v rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že je možný prodej ČD Carga. ParlamentníListy.cz se o téma privatizace zajímají dlouhodobě.

Možná dojde k privatizaci ČD Cargo, přiznal Petr Moos. Podle našeho zdroje o něj může mít zájem Babišův kamarád Alexej Beljajev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vagony ČD Cargo

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
Za vlaky České dráhy platí zejména penězi získanými prostřednictvím dluhopisů. Nyní nastává období, kdy je třeba vyjednat nové obligace, s jejichž pomocí ČD v červenci splatí dřívější emisi v hodnotě osmi miliard korun.

Hned první otázka proto směřovala na to, jak jsou ČD s přípravami daleko. „Jsme celkem v bezpečné pozici. Co se týká financování dluhopisů, budeme muset využít překlenovací období,“ přiznal Petr Moos. „Co se týká nákupů vozidel, jednáme o finančních nástrojích, abychom na ně mohli získávat co nejlevnější úvěry,“ dodal pro LN.

V rozhovoru také připustil, že je možné, že České dráhy prodají některé dceřiné společnosti. I šéf drah Miroslav Kupec podle LN připustil, že padají úvahy o prodeji nákladní ČD Cargo.

„Rozhodně máme zájem o lepší synergii mezi mateřskou společností a Cargem. Abychom mohli sdílet lokomotivy nebo pracovní síly. Nemáme ještě stanovený formát, jak to udělat, hledáme ho spolu s ministerstvem dopravy,“ řekl Moos, který v následující odpovědi připustil, že nabídky na koupi ČD Carga již existují.

Na případný prodej strategického ČD Carga je ovšem podle našich informací od vysoce postaveného zdroje na resortu dopravy potřeba mandát od valné hromady (řídící výbor, sedm náměstků ministrů a vlády) a rovněž souhlas od věřitelů a držitelů veřejně obchodovatelných dluhopisů.

„Vzhledem k tomu, že ČD Cargo je bráno jako součást skupiny ČD, které půjčili peníze, konkrétně 35 miliard korun. Také je potřeba to mít vykomunikované s ratingovou agenturou Moody’s, které ČD využívají,“ dodal náš zdroj.

Ten nás také upozornil na propojení premiérova známého Alexeje Beljajeva (pracoval například v Petrimexu), který na Slovensku či v Rusku působí v dopravě. „Dohoda o obsazení šéfa Carga, tedy Ivana Bednárika, padla podle toho, co se říká, po přímluvě Beljajeva. Premiér Babiš o Beljajevovi mluvil už před několika lety právě v souvislosti s ČD Cargo,“ uzavřel.

Částečnou privatizaci ČD Cargo nevyloučil v roce 2010 Miroslav Kalousek, později se k ní vrátil například Dan Ťok.

V tématu budou ParlamentníListy.cz samozřejmě i nadále pokračovat. Autory textu můžete oslovit prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…