Možná dostal Zeman účast na oslavách v Moskvě rozkazem, uvažuje šéfredaktor týdeníku

20.03.2015 10:50

Zaťatému antikomunistickému bojovníku Petru Cibulkovi se vysmívali a považovali jej za šílence, když tvrdil, že někdejší Prognostický ústav byl základnou KGB. Když se ale dnes podíváme na bývalé prognostiky Miloše Zemana či Václava Klause, kteří se stali nejvýznamnější oporou Putinova režimu, musíme dát Cibulkovi v mnohém za pravdu. Říká šéfredaktor týdeníku Dotyk Jiří Pšenička.

Možná dostal Zeman účast na oslavách v Moskvě rozkazem, uvažuje šéfredaktor týdeníku
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus a Miloš Zeman

„Sociální demokrat Miloš Zeman, občanský demokrat Václav Klaus či komunista Miroslav Ransdorf. Po listopadu 1989 se sice z Prognosťáku rozběhli do různých partají, v době transformace zastávali zcela odlišné politické postoje a tvářili se jako nesmiřitelní protivníci. Dnes ale mluví jedním hlasem, ideologické odchylky byly vyretušovány,“ uvádí Pšenička. K zastáncům proruských postojů jsou prý dnes řazeni i další členové Prognostického ústavu. Kupříkladu šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý či sociálně demokratický ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek. Oba prý shodně kritizují protiruské sankce.

Dle Pšeničky je možné, že výše uvedeným pánům všichni křivdí. „Možná jde z jejich strany jen o jistý druh prozřetelnosti, jasnozřivosti a shodné politické intuice, o kterou jsme my ostatní byli ochuzeni, proč jsou si někdejší kolegové opět tak blízcí a zaujímají shodné postoje vyhovující Putinovi,“ vysvětluje šéfredaktor Dotyku s tím, že dotyční tímto nicméně dávají do rukou munici všem, kteří v Prognostickém ústavu vždy spatřovali hnízdo ruských agentů.

O tom, že sovětská KGB měla v Prognostickém ústavu své lidi, je dle Pšeničky přesvědčena i řada historiků a archivních badatelů. Problémem je ale prý, že stále nejsou přístupné sovětské archivy, které by to doložily a ukázaly na konkrétní osoby. Nezbývá tak údajně nic jiného, než se spoléhat na svou (ne)prognostickou intuici. „Až se ale 9. května letošního roku Miloš Zeman postaví po bok někdejšího důstojníka KGB a šéfa FSB Vladimira Putina a na Rudém náměstí budou společně sledovat přehlídku ruské vojenské techniky – možná té samé, co byla na Donbasu, nikdo nám nemůže upřít právo uvažovat i o variantě, že to český prezident dostal rozkazem,“ uzavírá Pšenička. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…