Než ČT utnula prezidenta Zemana uprostřed věty. U nás to máte vše

14.09.2016 21:39

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro Českou televizi obsáhle vyjádřil k nadcházejícím krajským volbám. Z pozice politika, který každý kraj navštívil za tři roky celkem třikrát, poznamenal, že o problémech krajů ví mnohé. Prozradil, co v těchto volbách považuje za zásadní. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani uprchlická krize. Prezident si rýpl do lenosti politiků, přičemž zvláštní kritice podrobil TOP 09.

Než ČT utnula prezidenta Zemana uprostřed věty. U nás to máte vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Víte, já jsem za ty tři roky projel všechny kraje, a to třikrát, takže mohu říci, že o problémech krajů toho vím, troufnu si říct, hodně,“ prozradil prezident. A když kraje tak dobře zná, co podle něj bude klíčovým tématem ve volbách? „Dramaticky více, než cokoliv jiného to bude dopravní infrastruktura. To je hlavní téma. A až dlouho za ním jsou zdravotnictví, školství a já bych samozřejmě dodal svoje hobby, což jsou hospice,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Anketa

Vadí vám, že Andrej Babiš vlastní noviny, rádio a televizi?

28%
72%
hlasovalo: 11187 lidí

Otevřel také své tradiční téma povinné volební účasti. Prezident nikoli poprvé poznamenal, že by byl pro to, aby se k volbám chodilo povinně, třeba jako v Belgii. A ten, kdo by k volbám nešel, by zaplatil určitou pokutu.

„Mně je líto, že se ta kampaň rozbíhá až teď. Kdyby politici nebyli líní, tak by své kandidáty a programové priority představovali už v létě,“ posteskl si prezident. Následně voličům tak trochu doporučil, koho by mohli volit, kdyby chtěli hlasovat např. proti sociální demokracii. „ANO jako opozice v koalici, takže ten, kdo chce hlasovat proti sociální demokracii, může hlasovat pro ANO a naopak,“ poradil voličům Zeman.

Následně moderátory České televize ujistil, že opravdu nebude podporovat žádnou stranu. A to ani ve Zlínském kraji, kde ukončí svou návštěvu jen jeden den před volbami. Bude občanům říkat jen a pouze tolik, aby chodili k volbám.

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru vyjádřil i k senátním volbám, ale také ke stavu české ekonomiky. Pokud lidé senát chtěli, mají ho mít, ale pokud by šlo o pana prezidenta, připomněl, že si ve Švédsku senát zrušili. Došlo i na nezaměstnané občany v Česku. Miloš Zeman má za to, že 80 procent dnešních nezaměstnaných zkrátka nechce pracovat.

Horní komora letos slaví dvacet let. Co si prezident myslí o senátních volbách? „Někteří politici, a možná si vzpomenete, že jsem byl jedním z nich, pochybovali o funkčnosti senátu. A já o ní pochybuji dodnes. Zdá se mi, že senát v některých případech, byť ne ve všech, slouží jako odkladiště vysloužilých politiků,“ řekl prezident.

Pokud jde o českou ekonomiku, ta na tom není špatně, protože tato vláda neškrtí ekonomiku tak, jak to podle Miloše Zemana činil exministr financí Miroslav Kalousek. To je jistě pozitivní jev. Obratem však vládě vytkl, že neinvestuje tolik, kolik by mohla. To se projevuje i na přebytku státního rozpočtu. Sice je hezké, že máme rozpočet v přebytku, ale ty investice nám budou chybět.

Existuje přesná evidence lidí, kteří odmítají pracovní nabídky

Dnes je bez práce asi 380 tisíc lidí a podle Zemana asi 80 procent z nich nepracuje, protože nechce. „Většina bohužel jsou lidé, kteří nechtějí pracovat,“ konstatoval prezident. Byl jsem teď v kontaktu s ředitelkou úřadu práce, paní Sadílkovou, která mi prozradila, že mají naprosto přesnou evidenci těch, kteří odmítli nabízenou práci,“ doplnil prezident. Když těmto lidem snížíte sociální dávky, budou muset pracovat.

Specifickou situaci vidíme v Moravskoslezském kraji, kde podle prezidenta hrozí, že kvůli Zdeňku Bakalovi budou desítky tisíc nezaměstnaných lidí. Zeman zopakoval, že Bakala je druhý největší tunelář.

Zbývajících 20 procent lidí představují matky samoživitelky či hendikepovaní spoluobčané a k těm je třeba přistupovat citlivěji. Teď byl podán návrh na trestní postih pana Bakaly i s tím návrhem, aby byl jeho majetek použit na uhrazení dluhů OKD.

Trochu jiné problémy prezident vidí na severu Čech. „Já jsem byl nedávno ve Varnsdorfu a tam jsou garsonky, za které lidi platí 9 tisíc korun. Jenže to neplatí ti lidé, kteří tam bydlí, ale platí to stát, takže obyvatelé ani nejsou nuceni hledat si práci,“ upozornil prezident s tím, že majitele těchto garsonek označuje za „bílou mafii“.

Neodpustil si ani výtku vůči lékařům, kteří hrozí další stávkou za zvýšení svých platů. Hlava státu pánům a dámám v bílých pláštích poslala jasný vzkaz. „Lékaři nejvíce řvou, ale ne ten, kdo nejvíce řve, má největší problém se svým platem.

Migrační krize a chybující TOP 09

V rozhovoru pro Českou televizi se prezident Miloš Zeman obsáhle vyjádřil také k tématu migrace. Nastínil situaci, za které se může Česká republika stát státem, kde se objeví nejeden migrant. Všem politickým stranám však doporučil, aby se nezaměřovaly jen na téma migrace, ale také na nějaké pozitivní téma. Jako špatný příklad pro ostatní uvedl Zeman TOP 09. „TOP 09 nadává akorát na Babiše a na mě, ale jinak neví, co chce,“ je přesvědčen prezident.

„Migrace není krajské téma, migrace je celostátní téma a já nepochybuji o tom, že za rok ve sněmovních volbách migrace důležitým tématem bude,“ konstatoval na úvod tématu Zeman. Okamžitě také zdůraznil, že není proti tomu, aby se pomáhalo lidem prchajícím před válkou.

„Já vůbec nejsem proti pomoci těm, kteří skutečně prchají před válkou a trpí. To, co mně vadí, je, že velká většina migrantů neutíká před válkou, jsou to tzv. ekonomičtí migranti,“ podotkl prezident. Prchají ze zemí jako Albánie, Kosovo či Gambie, kde válka není.

„Možná že jste také zaznamenal zprávu, pane redaktore, podle které se uprchlíci vracejí na dovolenou do zemí, ze kterých prchli,“ připomněl také Zeman. Česká republika těží z toho, že nabízí sociální dávky podstatně nižší než v Německu. Faktem také je, že uprchlíci dnes míří do Německa převážně přes Rakousko. Jenže Rakousko teď začíná budovat plot na rakousko-maďarských hranicích, takže se podle prezidenta může stát, že migranti začnou proudit přes nás. A až je budou Němci vracet z Německa, vrátí je do Česka. Takže k nám migranti nepřijdou přes tzv. balkánskou cestu, ale z Německa.

„Mohu vás ujistit, že policie každý týden chytí řadu migrantů. Nikdy ani jednoho. Vy mi připomínáte člověka, který lidem radí, aby se nestavěly protipovodňové bariéry, ale když ta povodeň přijde, tak už je pozdě. Proto mi připadá správné už teď absolvovat cvičení,“ zdůraznila hlava státu.

V průběhu rozhovoru došlo i na předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Kalousek řekl Právu, že je v Česku víc protiimigrantských uskupení než reálných migrantů. A tato uskupení už mají dohromady potenciál asi 15 procent hlasů. Kde se tyto protestní hlasy berou, když je v Česku tak málo migrantů?“ ptal se moderátor Jakub Železný.

„Víte, lidé mají televizi a dokonce se na tu televizi i dívají. Takže vidí, co se děje v okolních zemích. Už nejde říkat, že se nic neděje. To připomíná toho člověka, který padá ze třicátého patra a v desátém patře pořád říká: ještě je to dobrý,“ podotkl prezident. Všem politikům však doporučil, aby se zaměřili také na pozitivní volební témata, protože s těmi negativními nemohou uspět. „Např. TOP 09, která nadává akorát na Babiše a na mě, ale jinak neví, co chce, tak neuspěje. Vždycky musejí politici voličům říkat nejen to, co nechtějí, ale také to, co chtějí, jinak neuspějí,“ zdůraznil Zeman.

V závěru rozhovoru prezident prozradil, že jeho cukrovka je sice nevyléčitelná, ale zlepšuje se. Celkově se cítí dobře, byť se občas stane, že zavrávorá, protože má nemocné nohy. „Když já někde zavrávorám,  novináři samozřejmě napíšou, že jsem byl opilý, a já na to říkám: kéž by. Protože by to znamenalo, že můžu také vystřízlivět,“ uzavřel rozhovor prezident.

Po šedesáti minutách bylo jeho povídání s Jakubem Železným a Danielou Písařovicovou utnuto uprostřed věty a bez rozloučení. Ve studiu pak prostor dostali experti, kteří debatovali o krajských volbách. Po několika minutách překvapení diváci ČT mohli sledovat zbylé tři minuty rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…