Možnost většího přemístění volyňských Čechů má prověřit vnitro

03.10.2014 21:15

Ministerstvo vnitra by mělo prověřit, zda je reálná nějaká rozsáhlejší akce na přemístění volyňských Čechů z Ukrajiny do České republiky. Domluvili se na tom dnes prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zaorálek to řekl České televizi. Schůzka následovala po předání další žádosti krajanů z Ukrajiny prezidentovi, v níž žádají o pomoc s přesídlením do ČR.

Možnost většího přemístění volyňských Čechů má prověřit vnitro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

Zaorálek uvedl, že prezidenta informoval o vstřícnosti ministerstva zahraničních věcí vůči volyňským Čechům. "Tady mají dveře otevřené. Pokud se chtějí vrátit, tak mají volyňští Češi všechny procedury nesrovnatelně jednodušší než kdokoli jiný," řekl ministr. Doplnil, že pokud prokážou svůj český původ, tak ani nemusí prokázat, že zde pět let pobývali, a získají trvalý pobyt. "Takže ten návrat, ten je dneska opravdu jednoduchý a dokonce řada z nich toho využívá," uvedl.

K žádosti prezidentovi se tentokrát připojilo přes 70 rodin

"Pokud se jedná o nějaký větší program, my jsme se dnes s panem prezidentem dohodli, že některá ta data, která on má, by mělo prozkoumat ministerstvo vnitra a zvážit, jestli jsou nějaké rozsáhlé prostředky a jestli je tady možná nějaká jiná větší akce," řekl k výraznějšímu zapojení státu do návratu krajanů.

K žádosti prezidentovi se tentokrát připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s repatriací žádali, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko. Celkem seznam obsahuje jména asi 250 lidí, sdělila ve čtvrtek Věra Doušová, která dopis prezidentské kanceláři minulý týden předala.

Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym. Reakci na novou žádost chce Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámit v pondělí na tiskové konferenci.

Pomoc na místě

Ministerstvo zahraničí však trvá na tom, že na Ukrajině navzdory bojům na východě země nepanuje situace, která by zavdávala příčinu pro rozsáhlé přesídlování obyvatel s českými kořeny do Česka, a pomáhat jim chce hlavně na místě.

"MZV lituje toho, že je ve veřejném prostoru možné zaznamenat rozporuplné informace k situaci krajanské komunity na Ukrajině. Považovali bychom za nešťastné a nezodpovědné, pokud by se měli čeští krajané na Ukrajině stát v tomto ohledu rukojmími situace," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…