Mrtví na chodbách přeplněných nemocnic... Možná to prý pohne s naší otupělou společností

18.02.2021 15:35

Sociolog a ředitel výzkumného centra STEM Martin Buchtík tvrdí, že česká společnost už je v souvislosti s covidem otupělá a vláda Andreje Babiše má možná nejnižší důvěru občanů z celého světa. „Od jara důvěra ve vládu při boji s pandemií prudce klesala a dneska je někde na 30 procentech,“ říká Buchtík. Je to dáno řadou faktorů jako podcenění situace v létě nebo chaotické vyhlašování opatření.

Mrtví na chodbách přeplněných nemocnic... Možná to prý pohne s naší otupělou společností
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Česká společnost není podle Buchtíka zlomená, ale spíše trochu otupělá. „Situaci, která v ní panuje, nepovažuju za výjimečnou. Podobné protesty na obou stranách, ať už v tom smyslu, že opatření jsou přehnaná, nebo naopak nedostatečná, se objevují v každé zemi,“ řekl pro Aktuálně.cz Buchtík.

Největší rozdíl oproti ostatním zemím je tak ve vývoji důvěry lidí ve vládu. „Když srovnáme ostatní země, tak vidíme, že největší rozdíl je v kontrastu mezi důvěrou lidí ve vládu na jaře a poté v zimě. Na jaře byla důvěra Čechů ve vládu nebývale vysoká, bylo to až přes 80 procent. To je srovnatelné s nejvyššími důvěrami na světě. Poté ale důvěra prudce klesala, teď je někde kolem 30 procent. A to je zase jedna z nejnižších na světě, pokud se bavíme o zvládání té epidemie,“ srovnal Buchtík.

Ten tvrdí, že za nedůvěrou ve vládu nestojí jeden konkrétní přehmat, ale sled událostí. „Máme často tendenci pojmenovávat jednu klíčovou událost, nějakého zlého černokněžníka, který přijde a celou zemi začaruje. Ale ve skutečnosti je to spíš série událostí, která začíná liknavou reakcí vlády v předvolebním období v září a potom pokračuje chaotickou hrou, kdy lidé přestávají mít možnost vůbec sledovat, která opatření platí, nebo neplatí,“ řekl Buchtík, že to potom vede k postupnému rozpadu a erozi dodržování pravidel.

Jinak ale česká společnost podle Buchtíka není nijak zlomená nebo v chaosu. „Ona funguje, úřady v zásadě fungují, obchody a tak dále. Ta společnost jde dál, a pokud by někdo chtěl změnit směřování české společnosti, tak by se musela situace v souvislosti s pandemií covidu-19 buď rapidně zhoršit, nebo naopak zlepšit, ať už v tom epidemickém nebo třeba finančním směru. Když pak v médiích uvidíme, že nemocnice už nezvládají a lidé umírají na chodbách, to by byl ten negativní jev. Pozitivním by zase byla motivace občanů, jejich snaha zamknout celou zemi na 14 dní. Ale to je dnes v podstatě nerealistické,“ myslí si Buchtík s tím, že i v době covidu pokračuje rozdělení společnosti.

„Problémem je také stereotypizace ve společnosti, nálepkování jako pravdoláskaři nebo sluníčkáři. Tyto nálepky a jsou takové i ohledně covidu, jsou velmi nebezpečné a pomáhají k rozdělení naší společnosti,“ dodal sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…