Mrtví na covid: To Babiš nevidí rád. Přitom návrh vzešel z ANO

18.11.2020 9:21

Ve světě se koronavirem nakazilo na 55 milionů lidí, 1,3 milionů lidí už ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřela. Ale každá země tato smutná čísla vykazuje jinak. Vykazování úmrtí na covid-19 se liší i v rámci zemí EU. Jinak se tato čísla vykazují i v Česku a jinak na Slovensku. Čeští experti teď uvažují o změně vykazování osob zemřelých ve spojitosti s nemocí covid-19. Nepůjde ve skutečnosti o zatajování informací?

Mrtví na covid: To Babiš nevidí rád. Přitom návrh vzešel z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

V České republice se do úmrtí na covid-19 započítávají všichni lidé, kteří byli pozitivně trestováni na koronavirus a nedlouho poté opustili tento svět. Server Seznam Zprávy upozorňuje, že především poslanci z hnutí ANO by tuto praxi rádi změnili.

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí

Ústav zdravotnických informací a statistiky začal pod vedením ředitele Ladislava Duška zpracovávat studii, zda by nebylo vhodné metodiku výpočtu přepracovat.

Ze zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny už vzešel návrh, zda by nebylo vhodnější informovat o úmrtích spojených s covidem jen jednou za čtvrt roku a nikoli denně, jak se to děje dnes. Údajně proto, aby byla zveřejňovaná data přesnější.

Premiér Andrej Babiš při interpelacích odmítl, že jde o snahu zakrývat před veřejností skutečný stav věci. Za úterý ministerstvo hlásí 142 úmrtí. 3. listopadu se přitom počet zemřelých blížil ke 300.

„Naopak. Já vůbec nevím, jaký náš poslanec o tom mluvil. Pokud vím, tak o tom mluvil pan Dušek z ÚZIS, který se údajně vyjádřil, že by to nechtěl zveřejňovat,“ uvedl Babiš.

Poslanec Rostislav Vyzula např. navrhuje, aby se zveřejňoval celkový počet úmrtí v Česku za den a vedle toho počet úmrtí spojovaných s covidem, aby byl zachycen poměr mezi těmito dvěma veličinami. „Takto – jak se uvádí jen pouhé číslo – jde vlastně o fake news,“ je přesvědčen poslanec a lékař Vyzula.

Naproti tomu opoziční poslanec a taktéž lékař Vlastimil Válek (TOP 09) je přesvědčen, že by do budoucna mělo všechno zůstat tak, jak je to dnes. Problém podle něj není v číslech, ale ve vládě vedené Andrejem Babišem.

„Je nutné vždy jasně a srozumitelně vysvětlit, co ten údaj znamená, jak se získává a jak se ověřuje. Ve srozumitelném vysvětlení těchto dat laikům ministerstvo opakovaně selhává,“ uvedl Válek.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…