Mrtvoly v ulicích, někdy i v režii policie. Hororové vzpomínky znalce přes sebeobranu

21.04.2014 20:06

PŘÍBĚH Rom zabitý policisty, přestřelka strážců zákona, hádky s bezdomovci. Všechny tyto případy mají jednoho jmenovatele, jediného soudního znalce na sebeobranu v Česku Zdeňka Náchodského. Právě on ParlamentnímListům.cz otevřeně povídal o tom, jak je v tuzemských ulicích bezpečno.

Mrtvoly v ulicích, někdy i v režii policie. Hororové vzpomínky znalce přes sebeobranu
Foto: Archiv ZN
Popisek: Jediný soudní znalec se specializací na sebeobranu v Česku Zdeněk Náchodský

„Kdybych o tom všem, co jsem za ta léta řešil, napsal knihu, byl by to trhák,“ podotkne na úvod Zdeněk Náchodský, lektor sebeobrany a jediný český soudní znalec, který se na ni specializuje. Prozatím napsal knihu Nebojte se bránit, která je jakýmsi receptářem nutné sebeobrany a s tím spojených paragrafů. ParlamentnímListům.cz ale zčásti popsal některé případy, co za léta svého působení musel řešit.

Sebeobrana bobisty

Vypracování posudků mu zadává policie, soudci, státní zástupci anebo advokáti. Právě obhájci musejí vědět, jestli Náchodského znalecký posudek klientovi pomůže, nebo ne. Pomohl třeba při politováníhodné údálosti o silvestrovské noci roku 2012. Bývalý bobista Jan S. tam v sebeobraně zastřelil romského mladíka.

„Vracel se z kontroly auta neobydleným prostorem, kudy by se člověk bál jít i ve dne. Napadla ho tam skupina Romů, dva bratři. Nejdřív šli proti sobě po úzké cestě a zavadili o sebe rameny, pak na něj začali křičet. Šel dál a najednou dostal úder do hlavy, přičemž spadl na zem. Při vyšetřování se přišlo na to, že to bylo střenkou nože. Bránil se kopancům a úderům a přitom střílel po útočnících. Kulky létaly ze všech stran. Jednoho bratra zranil, druhého usmrtil. Pak zavolal policii. Šlo o nutnou obranu proti skupině osob, která měla odvrátit přímo hrozící anebo trvající útok,“ vypráví soudní znalec.

Na sebeobraně se shodl i se státním zástupcem. Případ byl odložen. Loni byl o kauze odvysílán film Život a smrt v Tanvaldu, v němž byl vyslechnut nový anonymní svědek případu, který tvrdil, že při rvačce nůž neviděl. Nezněl sice moc věrohodně, nicméně kauza může mít ještě pokračování.  

Zabití Roma

Z poloviny května 2012 pochází případ, kdy dva policisté zadrželi dost surovým způsobem vysokého Roma L. K. v Kynšperku nad Ohří, který poté na následky zákroku zemřel v nemocnici. Soudní znalec Náchodský psal posudek pro Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), ale o případu, jenž se zrovna nachází před soudem, nechce z pochopitelných důvodů nyní moc mluvit. Rom podle dostupných informací běhal po Kynšperku nad Ohří nahý a policejní hlídka přizvala záchranku, která ho zklidnila injekcí. Zanedlouho se však vše opakovalo. Rom se začal k oběma policistům navíc modlit. Přestože se nechoval agresivně, použili donucovacích prostředků, L. K. se bránil a tak ho zmlátili teleskopickými obušky. Kvůli nasazení želízek mu začali páčit ruce a klekli si na něj. Zadržený tak nemohl dýchat a posléze zemřel. „Psal jsem hodně posudků pro GIBS a před tím pro Inspekci ministra vnitra. Občas přijdu k tomu, kdy policisté zasahují a nemusí. Často si nevědí se situací rady," dodává obecně.

Lež o psovi bezdomovců

Nicméně policisté jsou i při úplně běžných kontrolách pořád jednou nohou v kriminálu. V polovině roku 2012 u obchoďáku v pražské čtvrti Libuš došlo k tomuto zajímavému případu. Policejní hlídka okřikla dva bezdomovce opilé z krabicového vína, protože nechali volně pobíhat své psy a ti ohrožovali kolemjdoucí.

„Bezdomovci policajtům sprostě nadávali. Tak se rozhodli zkontrolovat veterinární vyšetření, psí známky a tak dále. Přitom strážníka kousl pes do nohy a ňafl po druhé. Ten mu nasadil fixaci čelisti, držel ho za tlamu a uklidňoval. Bezdomovci mu ho vytrhli a psa, který poté pošel, sami zmlátili. Bezdomovec si psa ocenil na tři tisíce a obvinil policistu, že ho chytil do kravaty a za deset minut uškrtil. To je logicky nesmysl. Pětadvacet kilo vážícího psa, který zuří v kravatě, deset minut nikdo neudrží. Městského strážníka odsoudili za týrání zvířete a zneužití pravomoci úřední osoby na rok do vězení. Při odvolání jsem jeho právníkovi vypracoval posudek a na to konto bylo stíhání zastaveno," vysvětluje.

Kulka v monitoru nevinné

Ohledně policejních zásahů má poznatků opravdu přehršel. Vzpomíná si na kuazu, kdy se policisté navzájem postříleli, protože si jeden druhého spletli s pachatelem. I zákrok z roku 2011 v pražských Nuslích připomíná ukázku z nějakého akčního filmu. „Agresivní mladík běhal po baráku ozbrojený. Nevěděli si s ním rady. Policejní hlídka na chodbě vystřílela asi osmnáct nábojů. Jedna zbloudilá kule proletěla skrz dveře do vedlejšího bytu, kde popíjela paní, která něco psala do počítače. Kulka se jí zaryla do monitoru, který zhasl. Každý normální člověk by někam zalezl, ale ovíněná žena vylezla ven, zakopla o mrtvolu a začala policajtům nadávat. Měla kliku, že jim došly náboje," líčí, o čem se v médiích nepsalo, s tím, že i organizace, která má pomáhat a chránit, se může občas stát nebezpečnou občanům tohoto státu.

Kauza byla nejdříve šetřena jako usmrcení z nedbalosti, ale stíhání střílejícího policisty pak bylo naopak definitivně zastaveno. Při vyprávění soudního znalce Zdeňka Náchodského si člověk naopak uvědomí, že na tuzemských ulicích opravdu není až tak bezpečno, jak by se mohlo zdát. A občas mají svůj díl viny i úřední osoby v uniformách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…