Mrtvý syrský chlapec dojal celý svět. Nemuselo by se to stát, kdyby...

03.09.2015 15:10

Médii proletěly fotky malého syrského chlapce Aylana Kurdiho, který se společně se svým bratrem a matkou utopil během cesty do Evropy. Moře je společně s dalšími mrtvými uprchlíky vyplavilo na turecké pláži. Na nebezpečnou cestu, která je stála život, se údajně vydali proto, že jim Kanada zamítla žádost o azyl. Informuje The Independent.

Mrtvý syrský chlapec dojal celý svět. Nemuselo by se to stát, kdyby...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Příbuzní tříletého Aylana, kterého společně s rodinou vyplavilo moře na turecké pláži, tvrdí, že se rodina vydala na „smrtící cestu lodí do Evropy“ poté, co jim v Kanadě zamítli žádost o azyl.

Fotka malého Aylana, ležícího tváří v písku, obletěla celý svět a vyvolala obecné rozhořčení nad pokračující humanitární krizí. Vedla také k většímu apelu veřejnosti na vlády jednotlivých zemí, aby přijímaly více uprchlíků.

Dítě zemřelo společně se svým pětiletým bratrem Galipem a matkou Rihanou a přinejmenším dalšími devíti uprchlíky, když se jejich loď přehvrhla po cestě z Turecka na řecký ostrov Kos. Přežil jen Aylanův otec Abdullah.

Chlapcovi příbuzní v Kanadě využili možnosti sponzoringu G5, což je program určený na přijímání uprchlíků. Funguje tak, že se domluví pět lidí, kteří budou emocionálně a finančně sponzorovat uprchlíka po dobu jednoho roku. Žádost jim však byla zamítnuta, jelikož je formálně nutné, aby se jednalo o osobu se statutem uprchlíka.

Celý text zde

Aylanova teta Teema Kurdi, žijící v Kanadě, řekla pro server Ottawa Citizen, že poté, co jeho rodina prchla z válkou stižené Kobani, jim OSN nepřiznala status uprchlíků a turecká vláda následně neudělila víza pro vycestování ze země.

„Snažila jsem se je sponzorovat, společně se sousedy a přáteli, kteří mi pomohli se zálohami, nepodařilo se nám je ale dostat ven. Proto se vydali na loď,“ řekla Teema Kurdi.

Tragédie mezitím vyvolala vlnu občanské solidarity. Ve Velké Británii v současnosti vznikla petice, kterou spustil přímo deník Independent. Cílem petice je donutit britské autority k přijetí zodpovědnosti a řádného podílu uprchlíků. Podepsalo ji již přes 20 000 lidí.

Veřejnost také vyvíjí tlak na premiéra Camerona, aby přehodnotil svůj dosavadní přístup k migrační krizi. Ten si totiž stále stojí za tím, že „přijetí více uprchlíků“ není řešením.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…