Mrtvých na českých silnicích přibývá. Ministr Ťok chce výrazně zvýšit pokuty

07.11.2015 13:21

Počet mrtvých v důsledku dopravních nehod začíná po letech poklesu opět růst. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce situaci řešit razantním zvýšením pokut za vážné dopravní přestupky. Informuje o tom server Týden.cz s tím, že sankce za bagatelní přestupky by se ale příliš měnit neměly.

Mrtvých na českých silnicích přibývá. Ministr Ťok chce výrazně zvýšit pokuty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na setkání do Pardubic přijel také ministr dopravy Dan Ťok

Server připomíná, že loni zemřelo na českých silnicích 629 lidí, a bylo to poprvé od roku 2008, co se počet usmrcených zvýšil. V předchozích letech přitom měla křivka klesající trend.

Letošní rok nejspíš ten loňský překoná a mrtvých bude opět o něco více. Vyplývá to z policejních statistik i předběžných čísel.

Celý text je ZDE

Od ledna do září zahynulo při dopravních nehodách podle uzavřených policejních dokumentů 493 osob, což je o dvacet více než v uplynulém roce. Aby letos nezemřelo na silnicích více lidí než loni, může přijít o život v posledních dvou měsících roku maximálně 86 lidí. To prý ale není moc reálné, protože jen v prvních čtyřech listopadových dnech zahynulo při dopravních nehodách jedenáct osob.

Ministr dopravy Dan Ťok v reakci na růst počtu mrtvých na českých silnicích v televizi Prima oznámil, že jeho podřízení připravují výrazné zvýšení pokut za vážné dopravní přestupky.

Například při překročení rychlosti v obci o 40 nebo 50 kilometrů v hodině by se horní sazba ve správním řízení mohla zvýšit z 10 tisíc na 25 tisíc korun. Navíc by se měl zvýšit počet trestných bodů za tento přestupek z pěti na šest. Zároveň by se zavedla i bloková pokuta ve výši 5 tisíc korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…