Mrzí mě, že už nestihnu být Ropákem podruhé, říká odcházející Chalupa

04.07.2013 16:49

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Chalupa (ODS) přenechá svému nástupci několik rozpracovaných úkolů, například nedokončenou odpadovou legislativu a problémy s čerpáním z evropských fondů. Za pozitivní považuje připravení programu Nová Zelená úsporám, zákon o ochraně ovzduší i návrh zákona o Šumavě.

Mrzí mě, že už nestihnu být Ropákem podruhé, říká odcházející Chalupa
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Nejen za něj však sklidil kritiku od ekologů a letos dostal anticenu Ropák za největší antiekologický počin. Ministr se podle svých slov považuje za ochránce přírody, ne však za zeleného diktátora. V rozhovoru pro ČTK řekl, že ho mrzí, že už nestihne být Ropákem podruhé.

Národní park Křivoklátsko

Nevládní organizace vystavily začátkem července Chalupovi vysvědčení a jeho působení na MŽP ohodnotily pětkou s hvězdičkou. To, že je podle nich vůbec nejhorším ministrem životního prostředí v porevoluční historii, považuje Chalupa za nespravedlivé. "Nejbližším partnerem po dobu mého působení nebyly a ani mi neměly být při vší úctě nevládní organizace, ale obce," řekl. Anticenu dostal například i za podporu dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Chalupa bude prý dál hledat kompromis napříč politickým spektrem, aby se vytvořil co nejlepší zákon o Národním parku Šumava. Ten je v současnosti v Poslanecké sněmovně. Pokud by podle Chalupy pokračovala koaliční vláda, předložil by vládě také návrh na vyhlášení Národního parku Křivoklátsko.

Program byl od samého počátku nastaven extrémně byrokraticky složitě

 Ministerstvo životního prostředí opakovaně čelilo kritice za špatné čerpání peněz z evropských fondů, které představují velký zdroj financování jeho aktivit. Žadatelé o dotaci dostali zatím 36 miliard korun z celkové částky 126,2 miliardy Kč vyčleněné pro roky 2007 až 2013 na Operační program Životní prostředí.     "Pravda je, že program byl od samého počátku nastaven extrémně byrokraticky složitě...Měl nejnižší čerpání ze všech a z tohoto pohledu se z toho vzpamatovává velmi ztuha. Mě to štve. Udělali jsme maximum proto, abychom ho akcelerovali, problémy zkrátka má a má je od samého počátku," připustil ministr. Přijímá také kritiku v tom, že ministerstvu trvalo dlouho, než vydalo solární vyhlášku o nakládání s elektroodpady.

Chalupu mrzí, že například nestihne podepsat 300 milionů Kč na návštěvnickou infrastrukturu národních parků a chráněných krajinných oblastí. Otázkou podle něj také je, jak bude pokračovat program Nová Zelená úsporám vzhledem k menšímu výnosu z emisních povolenek. "Podařilo se nám alokovat z našich rezerv mimořádnou miliardu. V tuto chvíli to s jistotou vypadá, že na to letos bude 1,8 až 1,9 miliardy korun," uvedl s tím, že si je vědom, že by peněz mohlo být i víc. "Na rozhodnutí nového ministra zůstane, kde sehnat pro příští rok ty druhé peníze k povolenkám." dodal.

Zákon o odpadech

Snad nejvíc byl ministr Chalupa kritizován za to, že nedokončil novelu zákona o odpadech a nepředložil nový plán odpadového hospodářství, který se o rok posunul. Na nového ministra čeká i rozhodnutí ke stanovisku odpadové komise, která měla do konce června odpovědět na otázky, zda zvyšovat poplatky za svoz odpadu, nebo budovat spalovny.

Chalupa podle svých slov zákon nedokončil kvůli vleklým diskuzím nad detaily, jak odpad využít a zda skládkovat. "Dnes jsme v situaci, kdy recyklujeme asi 31 procent komunálního odpadu, samozřejmě, že bychom mohli recyklovat víc," uvedl. Soustředit se pouze na recyklaci považuje za nezodpovědné, prosazuje spalování odpadu i kvůli energetickému využití. S nutnými změnami v odpadovém hospodářstvím, které potřebují řešit, souvisí i aktuální zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle úřadu až 99 procent nebezpečného odpadu končí na skládkách bez poplatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…