Mrzutý analytik: Prohráli jsme válku s agresivním Ruskem. Sami jsme zničili Západ

07.12.2016 10:32

Západ prý prohrál válku s Ruskem, aniž si stihl vůbec všimnout, že začala. Takový názor předestírá ve svém textu komentátor Britských listů Karel Dolejší. Dokazuje to na případu analytika, který byl nad „ruskou hrozbu“ dlouhodobě povznesen, a teď najednou prozřel.

Mrzutý analytik: Prohráli jsme válku s agresivním Ruskem. Sami jsme zničili Západ
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

„Západ je ve válce. Není to válka starého typu, bojovaná kanonádou, ale typu nového, bojovaná šustěním peněz, vřískavými mantrami propagandistů a nenápadným šeptáním špionů,“ cituje Dolejší slova „donedávna povzneseného“ komentátora Marka Galeottiho.

A nešetří jej dále. Je podle Dolejšího typickou ukázkou „tradičního kremlinologa“, který vůbec nepochopil, o co Vladimiru Putinovi ve skutečnosti jde. Tito lidé si prý myslí, že jde o standardního politika.

„Až dosud stereotypně bagatelizoval Putinovo ideologicky motivované nepřátelství vůči Západu poukazy na bědný stav ruské ekonomiky. Zde se předpokládá, že Putin nakonec někde, přinejmenším v jakési nejhlubší osobnostní vrstvě, je poháněn podobnými prioritami jako západní liberální establishment a koneckonců západní konzument. Tedy že nehledě ke všemu ostatnímu nakonec přece bude věřit, že více vlivu získá automaticky ten, kdo má naditější peněženku,“ píše Dolejší.

Jenže ve skutečnosti prý ekonomická síla vůbec nerozhoduje, pokud je na jedné straně maximální odhodlání a druhá strana si nedokáže ani ujasnit, zda se vůbec má v případě napadení bránit. Vyznavači ekonomické síly dlouho tvrdili, že Vladimir Putin se války s mnohem silnějším Západem nikdy neodváží. A teď prý tito lidé najednou prozřeli a tvrdí, že válka Západu s Ruskem už v hybridní podobě dávno probíhá.

Galeotti prý nejnověji přišel s tezí, že Moskva nechystá žádnou pozemní invazi do Evropy, ale spíše rozdělení a demoralizaci Západu. Dolejší mu dává za pravdu a připomíná studii amerického velitelství zvláštních operací, podle které ruští neokonzervativci přijali agresivní zahraniční politiku, vytvořili k tomu multidisciplinární vědu nekonvenčního válčení a psychologickými manipulacemi ohrožují bezpečnostní zájmy Západu.

CELÝ KOMENTÁŘ KARLA DOLEJŠÍHO ZDE

„Prosím, podívejte se v současném kontextu na standardní vyprávěnku obhájců Putina, tak jak byla do omrzení opakována přinejmenším od vzniku ukrajinské krize: Tím, kdo prý je zde ve skutečnosti nebezpečný, agresivní, a dokonce jistojistě promyšleně chystá útočnou válku, je ‚zlý a zákeřný‘ Západ, obkličující údajně Rusko ze všech stran vojenskými základnami,“ píše Dolejší. Tuto historku lze prý snadno vyvrátit fakty, že Západ je na jakýkoliv konflikt s Ruskem naprosto nepřipraven, zatímco Moskva zvládá dokonale připravené dezinformační kampaně, kterými je schopna zásadně ovlivnit i prezidentské volby v USA.

„Pomohli vlastním osobním dílem nadlouho zničit ‚prohnilý‘ demokratický Západ – a slušnější z nich, kteří to snad nemysleli úplně zle, se budou do konce života snažit vylhat ze své odpovědnosti,“ vzkazuje Dolejší podporovatelům Donalda Trumpa.

„Porážka Západu určitě nutně neznamená, že hodnoty demokracie a lidských práv jsou ‚ve skutečnosti‘ bezcenné. Spíše svědčí o tom, že ti, kdo je údajně měli v úmyslu hájit, je hájili málo, nedomyšleně a především nesmírně hloupě. Že vůbec nedokázali zahlédnout, odkud hrozí největší nebezpečí,“ myslí si komentátor. Za to prý mylně považovali „fašistické elity“, které podle něj byly tak nebezpečné, že proti sobě nechaly kandidovat antisystémové politiky a v jedné zemi za druhou padají jak kostky domina. To prý rozhodně nesvědčí o jejich krutosti a fašismu.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …