Mučení na Ukrajině: Ne, toto není ruská propaganda

30.08.2016 14:12

Čerstvé detaily ohledně tajných zadržování praktikovaných ukrajinskými speciálními složkami se objevily poté, co Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) propustila 13 lidí ze svého zařízení v Charkově, informují Amnesty International a Human Rights Watch.

Mučení na Ukrajině: Ne, toto není ruská propaganda
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

K propuštění došlo nedlouho poté, co Amnesty International spolu s Human Rights Watch zveřejnily informace o praktikách mučení a tajných zadržování, které využívá jak ukrajinská strana, tak i proruští separatisté.

Obě organizace nyní napsaly dopis šéfovi ukrajinské vojenské prokuratury, ve kterém specifikovaly, co se v ukrajinských věznicích odehrává. K tomu použily i svědectví některých propuštěných vězňů.

„Otřesné praktiky tajných věznění jsou ukrajinskou vládou i nadále popírány, důkazů ovšem existuje celá řada. Propuštění třinácti osob je samozřejmě velmi vítaným krokem, nicméně to jen potvrzuje nutnost dalšího šetření trestných činů,“ uvedl regionální ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

Předtím než obě lidskoprávní organizace sestavily podrobnou zprávu o situaci s vězni na Ukrajině, vyslaly své zástupce na Ukrajinu, kteří se tam setkali s šéfem ukrajinské vojenské prokuratury a předali mu seznam s šestnácti vězni, kteří měli být v té době vězněni v Charkově.

Dvanáct z těchto šestnácti lidí bylo již propuštěno. Zástupci Amnesty International a Human Rights Watch dokázali sedm z nich kontaktovat a pět jim poskytlo krátký rozhovor. Jejich případ dokazuje hrůzné nálezy ze zmíněné zprávy. Tři z pěti mužů – Mykola Vakaruk, Vyktor Ašykhin a Dmytro Koroliov – jsou odhodláni domáhat se spravedlnosti. Ostatní dva si zvolili zůstat v anonymitě.

Vytkor Ašykin byl vězněn od konce roku 2014 do července 2016. Pracovníkům Amnesty International sdělil, že byl celkem třikrát převezen na jiné místo. Prý proto, aby ho nezávislí pozorovatelé nemohli najít.

Mykola Vakruk během období stráveného ve vězení vážně onemocněl a následně byl převezen do charkovské nemocnice. Během hospitalizace byl registrován pod falešným jménem a celou dobu byl připoután k posteli.

Při propuštění byli všichni vězni varováni, že jestli o svém věznění někde promluví, bude to pro ně mít „velmi vážné následky“.

Amnesty International a Human Rights Watch vyzývají ukrajinskou vládu, aby zahájila nezávislé a efektivní vyšetřování těchto případů a zajistila bezpečí těch, kteří byli propuštěni na svobodu.

Celý článek v anglickém jazyce ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…