Můj pradědeček Nwaubani Ogogo Oriaku prodával otroky, píše novinářka z Afriky

20.07.2020 10:37

Velkou část světa pohltila debata o tom, zda lidé, které jsme dosud považovali za hrdiny, opravdu hrdiny byli. Černošské hnutí Black Lives Matter, neboli Na životech černochů záleží, začalo strhávat sochy historických velikánů s odůvodněním, že se ve své době nechovali tak, aby obstáli podle dnešních měřítek. Nigerijská novinářka Adaobi Tricia Nwaubani tvrdí, že tento způsob uvažování je scestný.

Můj pradědeček Nwaubani Ogogo Oriaku prodával otroky, píše novinářka z Afriky
Foto: pixabay.com
Popisek: Afrika - ilustrační foto

Nigérie je se svými 190 miliony obyvatel jednou z afrických zemí, na kterou dopadlo podnikání otrokářů. Nigerijská novinářka Adaobi Tricia Nwaubani však v rozhovoru pro britskou BBC upozornila, že není správné posuzovat chování otrokářů podle dnešních společenských měřítek.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Posuzování osobností z africké minulosti podle dnešních standardů by vedlo k tomu, že bychom většinu našich hrdinů museli označit za darebáky,“ konstatovala.

Její prapradědeček Nwaubani Ogogo Oriaku byl obchodníkem v zemi, kterou dnes nazýváme Nigérií. Obchodoval prý s lecčíms, včetně lidských bytostí. Jeho agenti mu přiváděli otroky z vnitrozemí a on je přeprodával dál ve zdejších přístavech. Stejně jako prodával tabák a ovoce. Od 15. do 19. století bylo takto prodáno a přepraveno přes Atlantik na 1,5 milionu otroků.

Nwaubani Ogogo žil v době, kdy přežili především ti nejschopnější a ti nejodvážnější vynikali. Koncept „všichni lidé jsou stvořeni jako sobě rovni“ byl zcela cizí tradičnímu náboženství a i právu, jak ho chápala tehdejší společnost,“ napsala BBC k životu, jaký svět znal po stovky let. Předek spisovatelky a novinářky měl za to, že prodej otroků prostě patří k životu. Neuměl si představit, že by se dalo žít i jinak. Prodej otroků totiž v Africe probíhal dávno před tím, než na kontinent dorazili Evropané. Lidé končili v otroctví jako váleční zajatci nebo proto, že se příliš zadlužili.

Obchod s otroky v Nigerii zarazili Britové na konci 19. století, když území ovládli. Učinili tak ale proti vůli místních lidí. Ti byli přesvědčeni, že obchod, jaký znaly celé generace jejich předků, má pokračovat. Až tvrdé britské tresty, které dolehly na každého, kdo prodával otroky, přiměly zdejší lidi změnit své chování. Podle historiků navíc ve vnitrozemí obchod s otroky i nadále kvetl a lidé takto sháněli pracovní sílu. Definitivní soumrak otroctví v Nigerii nastal prý až v roce 1950. Britové tento obchod tolerovali. Bránili jen vývozu otroků ze země.

Oficiálně byl zákon zakazující prodej otroků ve většině kolonií schválen britským parlamentem v roce 1833 a v platnost vstoupil v roce 1834.  

Nwaubani Ogogo se těšil mezi svými lidmi úctě, protože dokázal v obchodování držet krok s bílými muži. Jeho obchodní talent ocenili i Britové, kteří prapradědečka novinářky jmenovali hlavním správcem oblasti, který působil v roli prostředníka mezi místními lidi a kolonialisty. Vybíral daně a předsedal místnímu soudu. Zemřel na počátku 20. století a zanechal po sobě opravdu velký majetek i desítky manželek a dětí.

A kdyby v Nigerii stavěli sochy velkým obchodníkům, Nwaubani Ogogo by ji pravděpodobně měl také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…