Můj soused muslim... Průzkum v evropských zemích ukázal nálady, ze kterých by vítače kleplo

24.08.2017 20:04

Nadace Bertelsmann ve své aktuální studii srovnává stupeň integrovanosti příslušníků muslimské komunity v pěti západoevropských zemích. Úspěšnost integrace muslimů v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii a Velké Briánii je značně rozdílná.

Můj soused muslim... Průzkum v evropských zemích ukázal nálady, ze kterých by vítače kleplo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jedno však má výše zmíněných pět evropských zemí společné. V každé z nich je muslimská komunita početně značně zastoupena. Například v Německu žije podle oficiálních údajů téměř pět milionů muslimů a ti tak tvoří přibližně šest procent populace. V Rakousku potom dle nedávno zveřejněných statistik žije asi 700 000 muslimů, což představuje asi devět procent. Ze sledovaných zemí tedy pravděpodobně nejvíc.

Jak uvádí rakouský deník Der Kurier, studie hodnotí v jednotlivých zemích schopnost muslimů dorozumět se novým jazykem či uplatnit se na pracovním trhu. Konkrétně v Rakousku představuje problém neznalost němčiny. Pouze 21 % muslimů hovoří německy odmalička. Ve Francii je to přitom s francouzštinou téměř třikrát více. Za Francií zaostává Rakousko také ve srovnání s poměrem muslimů, kteří opouštějí vzdělávací systém ještě před dovršením sedmnáctého roku.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

V Rakousko končí v tomto věku se školou čtyřicet procent muslimů, zatímco ve Francii pouze jedenáct procent. Na růžích nemají muslimové ustláno ani co se týká uplatnění na pracovním trhu. V současné době jsou bez práce jen tři procenta nemuslimů, ale v případě muslimů je tento údaj téměř trojnásobný. Ještě hůře jsou na tom muslimské ženy, z nich má práci na plný úvazek jen třetina. Jak studie naznačuje, hlavním důvodem jsou tradiční zvyklosti v muslimských rodinách, kde se od žen přílišná aktivita v pracovním procesu neočekává.

Příliš optimistické nejsou ani výsledky průzkumu, který sleduje, do jaké míry se muslimové pravidelně stýkají s příslušníky ostatních náboženství. Ve Švýcarsku kladně odpovědělo 87 % respondentů, ovšem v Rakousku jen 62 %, což bylo nejméně ze všech pěti sledovaných zemí. Rakušané také mají k muslimům nejvíce negativní vztah. Téměř třicet procent Rakušanů uvedlo, že by nechtělo bydlet vedle muslimských sousedů. To je více než dvojnásobek než ve Francii a o deset procentních bodů více než v Německu.

Pokud lze věřit odpovědím muslimů, kteří se cítí diskriminovaní i tehdy, když se v řeznictví musí dívat na porcování vepřového, nejvíce jich pociťuje diskriminaci právě v Rakousku. Téměř 70 % z nich uvedlo, že se za poslední rok setkalo s nemístnými reakcemi okolí kvůli svému náboženství. Ve Švýcarsku a v Německu přitom podobné negativní zkušenosti přiznala jen třetina příslušníků tamních muslimských komunit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…