Můj stát, moje firma. Jakým výkazům rozumí Andrej Babiš? ptá se náš zdroj

08.10.2014 10:02

Skutečnost, že se jednotný ekonomický informační systém všech ministerstev v zemi má vybudovat s firmou SAP v roli centrálního dodavatele, nápadně připomíná situaci v impériu Agrofert. Že by další pokus řídit stát jako firmu, ptá se náš zdroj.

Můj stát, moje firma. Jakým výkazům rozumí Andrej Babiš? ptá se náš zdroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš veřejně přiznal, že stát jako firmu řídit nelze. Zároveň je znám svým rezervovaným postojem k IT. Jeho společnosti však na platformě SAP fungují. Právě Babiš stál údajně za zavedením SAP v pekárnách Penam, když přešly do jeho vlastnictví. Vyžadoval od podřízených shodné výkazy, na jaké byl zvyklý ze všech svých ostatních firem.

„O Babišovi se říká, že není odborníkem na výpočetní a informační systémy. Ve svých firmách si jako majitel může dovolit špatná rozhodnutí. Hradí si je ze svého. Jenže když se takový podnikatel stane ministrem financí, má v rukou naše peníze. A s těmi by se nehazardovat nemělo. Dříve systém SAP pronikal na tuzemský trh díky německému kapitálu a díky tomu, že velké firmy potřebovaly software kompatibilní se zahraničními filiálkami. SAP, původně zaměřený na automobilový průmysl a výrobu, dnes naopak s pomocí firem Andreje Babiše v zemědělství a v potravinářství pro změnu proniká na německý trh,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dobře informovaný zdroj.

Jenže teď nejde o pekárnu, ale o ministerstva a českou státní správu. Že by další střet zájmů Andreje Babiše? Vysvětlení, že všechna ministerstva se zbaví svých fungujících systémů, zapomenou na investované miliardy a přejdou na platformu SAP, jen aby ministr financí rozuměl výkazům, je sice z Babišova pohledu pochopitelná, ale z hlediska státu jako rozumného hospodáře poněkud scestná.

Andrej Babiš už ví, že stát nemůže řídit jako firmu. Především proto, že stát musí fungovat na legislativním základě. A nejen Babiš, ale celý stát musí přistupovat k řešení investic zodpovědně a s péčí řádného hospodáře. Musí usilovat o ekonomicky nejvýhodnější řešení. A zatím rozhodně nikdo neřekl, čím bude pro Českou republiku implementace systému SAP do všech rezortů výhodná, neřku-li nejvýhodnější než stávající řešení.

„Zatím se spíš zdá, že se hnutí ANO chystá připravit perné chvíle našim dětem, možná i vnukům, kteří budou doplácet na Babišově rozhodnutí vybavit státní úřady drahým německým systémem, v němž se dokáže orientovat. Ale jak dlouho vydrží šéf hnutí ANO u vesla? A jak dlouho potom ještě bude stát zápasit se smlouvami, podobně jako v minulosti zápasil s firmou SAP Státní zemědělský intervenční fond?“ ptá se náš zdroj, obeznámený s celým přípravným procesem.

Slib, s nimž jde hnutí ANO do voleb, tvrdí, že bude líp. Ale neříká nic o tom, že připraví tuzemským daňovým poplatníkům dlouhodobý miliardový závazek kvůli zavedení a správě IT systému pro celou státní správu vybraného bez výběrového řízení, z něhož bude profitovat konkrétní německá soukromá firma, jejímž výkazům šéf hnutí ANO rozumí. „Že by se český stát mohl stát bez regulérního výběrového řízení softwarovým vazalem firmy SAP? ANO, to hrozí,“ uzavírá zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…