Multikulturalismus je bohatství. Islám nemá problém s rovnoprávností žen, spustila aktivistka u Jílkové. Hradní Kmoníček se bránil a čtěte, jak to schytal

11.02.2016 22:52

„Proud přicházejících imigrantů do Evropy nezpomalil. Naopak. Meziročně se několikanásobně zvýšil. Včera Evropská komise vyzvala členské státy, aby urychleně začaly přijímat běžence dle přijatých kvót. Jsou obavy českých občanů z uprchlíků oprávněné, nebo je to jen panika? A pan prezident, nazývá věci pravými jmény, nebo podporuje v lidech strach?“ otázala se úvodem pořadu Máte slovo České televize moderátorka Michaela Jílková.

Multikulturalismus je bohatství. Islám nemá problém s rovnoprávností žen, spustila aktivistka u Jílkové. Hradní Kmoníček se bránil a čtěte, jak to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

„Prezident šíří zbytečně paniku a podporuje v lidech jejich strachy a předsudky,“ uvedl úvodem pořadu předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Citoval prezidentova slova. „Přijdeme o krásu žen, neboť ty budou zahaleny v burkách,“ sdělil například jeden z výroků. „Nikdo nezpochybňuje, že každý, kdo přijde do České republiky, musí dodržet pravidla, která tu platí. Česká republika je přeci sekulární stát. Proč tedy pan prezident šíří neopodstatněnou paniku?“ řekl Stropnický. 

„Pan prezident nazývá věci pravými jmény tak, aby bylo nalezeno skutečné řešení,“ oponoval ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. „Strach z uprchlíků nemá v Česku reálný základ, neboť tady téměř žádní nejsou,“ podotkl k tomu koordinátor kampaně Česko proti chudobě Tomáš Tožička. Strach z uprchlíků je do jisté míry přirozený a Češi nejsou žádní xenofobové. To je názor ekonoma a demografa Lukáše Kovandy, který byl dalším z hostů pořadu. 

Podle Kmoníčka je skutečně velmi důležité, abychom se zaručili, že migranti budou integrováni do naší vlasti, budou nuceni přijímat zvyky a zákony našeho státu. „Zatímco my zavíráme běžence do detenčních zařízení, kde neprobíhá integrace, tak v Německu jsou lépe připraveni a probíhá tam to, o čem mluví pan Kmoníček. Vykládá se jim, do jaké kultury přišli, do jakého vnitřního řádu,“ uvedl Stropnický s tím, že v případě, že to migranti nebudou dodržovat, musí to zajistit Policie ČR.

Odcházejí z důvodu války a chudoby, uvedla Bednářová

„V mnoha zemích, kde je islám většinovým náboženstvím, ale ne jediným, například v Guineji, obě náboženství žijí naprosto rovnoprávně. Islám nemá žádný problém s rovnoprávností mužů a žen,“ vyjádřila zakladatelka organizace Wontanara, která pomáhá uprchlíkům, Táňa Bednářová. Podle ní je procento těch, kteří se hlásí k teroristům, naprosto minimální. Zároveň uvedla, že multikulturalismus není hrozbou, ale bohatstvím. „Podívejme se na to, proč ti lidé odcházejí,“ dodala Bednářová, která předpokládá, že se lidé vrátí do svých zemí, až se tam situace uklidní. „To, proč odcházejí, je z důvodu války a chudoby,“ podotkla.

„Mám strach o rodinu, o své blízké. Mám strach kvůli násilí,“ reagoval podnikatel z Králík, který vedl iniciativu Ne azylovému domu, Michal Souček. „Díkybohu jsme se s žádným uprchlíkem nesetkali. Chceme si však v Králíkách určit, kdo bude naším sousedem, kdo s námi bude žít. Nechceme uprchlíky, protože se bojíme o děti, o seniory, o své ženy,“ podotkl Souček. V publiku zaznívaly souhlasné výkřiky, na rozdíl od momentů, kdy mluvili zastánci uprchlíků. Jílková musela situaci velmi často uklidňovat. 

Z publika následně promluvil řidič kamionu Leoš Frank, který jezdí často do Calais. Podle něj se uprchlíci chovají strašně. „Když je převezeme do Anglie, dostaneme pokutu. Kde to jsme,“ sdělil a nevěřil tomu, že by česká policie dokázala pomoci, neboť to francouzská policie nedokáže. Další muž z publika přednesl naopak své zkušenosti z Balkánu. „Já ty lidi, které jsem potkával, tak se chtěli přizpůsobit a chtěli pomoci,“ zareagoval s tím, že většina příchozích jsou děti. „Ti lidé v Calais za sebou mají strastiplnou cestu,“ zastal se běženců Stropnický. 

Naivita versus xenofobie

„Žil jsem v muslimských zemích a nyní žiju s muslimkou. Nebojím se jí. Nebojí se ani pan prezident,“ podotkl k tomu Kmoníček s tím, že máme však rozdílné druhy islámu. „Je potřeba se vyhnout naivitě na straně jedné a xenofobii na straně druhé,“ dodal. Lidé mají podle něj strach z totální nečinnosti evropských lídrů, kteří v okamžiku, kdy se děje nelegální překračování hranic EU, tak nekonají. „Lidé chtějí od svých vůdců zdravý selský rozum,“ sdělil.

„Pan prezident má velký podíl na tom, že tady uprchlíci ještě nejsou,“ poděkoval hlavě státu Souček. Podle něj nám mnohé země našeho prezidenta závidí. 

Podle Bednářové bychom se měli věnovat příčinám uprchlické krize. „Hlavním problémem je vyřešit válku v Sýrii,“ sdělila mimo jiné. Její slova potvrdila i Dana Feminová z organizace Svět bez válek a násilí. „Celé řešení uprchlické krize je v řešení příčiny. Příčinou toho, co se děje na Blízkém východě, není islám, ale politika USA, Francie a Velké Británie. Agresivní válečná politika těchto států,“ sdělila. 

Ne migranti, ale uprchlíci

„To nejsou migranti, to jsou uprchlíci. A to je jiný režim, než o kterém se bavíme,“ rozčílil se Tožička na Kmoníčka, který následně hovořil o migrantech. „Vy manipulujete a vy to víte,“ rozkřikl se.

„Bojíme se jich proto, že máme ženy a děti,“ sdělil Souček. „Oni mají také ženy a děti,“ podotkla k tomu Bednářová.

„Jestli je někdo ohrožen, jsou ohroženi nízkopříjmoví pracovníci. Preventivně se tedy připravujeme na tuto situaci,“ sdělil k tomu ekonom Kovanda. V případě, že bude přijato 2700 lidí dle kvót, není to dle něj přeci žádný problém. „To každý soudný člověk pochopí,“ dodal. S tím souhlasí i Kmoníček. Podle něj prezident svými cestami do regionů naslouchá občanům a dělá hlídacího psa demokracie. Dle Stropnického jde však o populismus.

Arabové jsou lidé jako každý jiný, řekl Stropnický

„V České republice existuje kvalitní integrace. Máme zde půl milionu lidí, kteří přišli z jiné země, mají jiné náboženství, přišli zkrátka odjinud. Je tady nyní jen iracionální ten strach z Arabů, vždyť jsou to lidé jako každý jiný,“ podotkl Stropnický.

Následovala vášnivá diskuse, kdy se jeden z mužů v publiku rozčílil na to, že se pomáhá uprchlíkům, nikoliv českým občanům. Jeden z občanů se poté vyjádřil také k domácímu násilí na českých ženách, které páchají nemuslimové. Řeč na to přišla v souvislosti se silvestrovskými útoky v Německu. „Jde o jeden z ojedinělých excesů,“ řekl k tomu Stropnický. Dle něj bylo velkou chybou svržení Saddáma Husajna v Iráku, na němž se podíleli i Češi. 

„Evropa musí v této migrační krizi pomoct. Ale nikdo po nás nemůže chtít, abychom pomohli tak, že sami zahyneme. Musíme se vyhnout xenofobii, naivitě a politické korektnosti,“ sdělil závěrem Kmoníček. „Musíme přistupovat realisticky, a ne budovat pevnost Evropa. Ke všem muslimům nemůžeme a priori přistupovat odmítavě. Neházejme muslimy do jednoho pytle,“ podpořil jeho názor Kovanda.

Příští týden se bude hovořit o plánovaných cenách za odběr elektřiny podle velikosti jističe. Hostem bude mimo jiné předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Pořad Máte slovo je vysílán každý čtvrtek po 21. hodině na České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …