Muničák ve Vrběticích opět explodoval

03.12.2014 10:13

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku dnes ráno vybuchl další muniční sklad, zjistila ČTK z webu města Valašské Klobouky. Policejní mluvčí Monika Kozumplíková tuto informaci nepotvrdila. Kvůli neřízeným výbuchům však podle ní budou evakuovány obce Lipová a Haluzice i areál bývalých Vlárských strojíren. Uzavřena bude silnice z Vlachovic, pod které Vrbětice patří, na Haluzice a Slavičín. Lidé z okolních obcí informují na sociálních sítích o neustávající sérii výbuchů.

Muničák ve Vrběticích opět explodoval
Foto: Policie ČR
Popisek: Výbuch skladu munice ve Vrběticích na Valašskokloboucku zaměstnává pyrotechniky, policii i armádu.

Policie nemá podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) informace o tom, že by ve Vrběticích vybuchl další sklad. Velká exploze a několik následných prý nastaly v epicentru místa původního výbuchu. Na místo jedou pyrotechnici a obrněný vůz, bude ho sledovat i drone. Chovanec to řekl dnes ráno ČTK. O výbuchu dalšího muničního skladu informoval web města Valašské Klobouky.

Jako ohňostroj

Podle Kozumplíkové jsou výbuchy silné intenzity. Podle ní k detonacím nedošlo při manipulaci s municí při převozu. V areálu kolem 7:15, odkdy se výbuchy začaly ozývat, podle policejní mluvčí nikdo nebyl. Pyrotechnici podle ní nevědí, odkud se exploze doprovázené hustým dýmem ozvaly, ani kolik munice vybuchlo. Obojí budou zjišťovat.

Obyvatelka sousední obce Tichov Markéta Šobáňová dnes ČTK řekla, že ráno slyšela sérii výbuchů. "Šlo to jeden za druhým, bylo to jako ohňostroj. Pak jsme viděli dým," uvedla Šobáňová, která také slyšela i první výbuchy v polovině října. "Bydlíme nahoře na pasekách, tak to máme z první ruky," podotkla.

Šobáňová patřila ke skupině lidí, kteří při návštěvě ministrů ve Vlachovicích poukazovali na to, že lidem chybí informace. Stejné to prý bylo dnes. "Hned jsme volali na policajty, a ti nic nevěděli, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec nevědí, co se tady děje," uvedla. Ráno proto vyzvedla své děti ve škole a odjela do Vsetína." Už se skutečně bojíme, nevíme ani to, co tam bouchlo minule," podotkla.

Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí

Ve vrbětickém areálu muničních skladů se dosud poslední neřízený výbuch ozval před půlnocí ve středu 12. listopadu. Pyrotechnici stanovili sedmidenní lhůtu bez náhodných detonací, po jejímž uplynutí začali připravovat areál na odvoz uskladněné munice. V neděli dokončili úklid okolí komunikací a skladů tak, aby odvoz nebezpečného materiálu mohl začít. Podle Kozumplíkové je plánované vyskladňování zastaveno.

Nejdříve měla být odvezena munice, která byla připravena k likvidaci ve vojenském areálu v Libavé. Část munice, které je v areálu asi 7000 tun, mají odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady. Něco si mají odvézt zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun.

Muniční sklad, který vybuchl, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek miliónů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…