Munice z Vrbětic ze skladů v Květné stále nezmizela

05.07.2017 17:47

V muničním areálu v Květné na Svitavsku zůstává dva a půl roku po jeho opětovném zprovoznění stále asi 1 500 tun munice a vojenského materiálu, který sem byl převezen z Vrbětic na Zlínsku. Ministerstvo obrany původně počítalo s tím, že Květná se bude k těmto účelům využívat jen dočasně do konce roku 2015. Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady s vojenským materiálem včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Munice z Vrbětic ze skladů v Květné stále nezmizela
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Naprostou většinu materiálu má v Květné uskladněnou společnost Imex Group. „Zhruba před týdnem zástupci firmy nás ujišťovali, že by munice měla být do konce září pryč. Společnost už začala dělat přípravy k vývozu, ale to už dělala i před rokem a nic se pak nedělo,“ řekl ČTK vedoucí muničního areálu v Květné Vojtěch Pražan.

Právní zástupce Imex Group Radek Ondruš loni uvedl, že firma má v muničním skladu v Květné jen 4 000 kusů dělostřelecké munice. Zbytek je podle něj zahraničního subjektu z Evropské unie, který munici zakoupil a společnost Imex Group mu ji spravovala.

Armáda by chtěla areál převzít co nejdříve

Do Květné byl v roce 2015 převezen i vojenský materiál firmy Eruca Technologies, bývalé Bochemie, která ho již všechen odvezla. Ve skladech zbývá ještě malé množství různých druhů munice Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín.

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. V lednu 2015 bylo 20 ze 32 skladů znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale. Převzetí předpokládala k 1. červenci 2016, tomu však brání nevyklizené sklady. „Armáda by chtěla areál převzít co nejdříve, ale nejde to. Je tu materiál cizích vlastníků, který převzít nemůže,“ uvedl Pražan.

Ministerstvo obrany zatím převzalo jen menší část areálu, logistické zázemí. Pro jeho modernizaci připravuje projektovou dokumentaci. Opravy vlastní skladovací části, která tvoří většinu areálu, budou muset počkat, až bude odvezena veškerá munice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…