Muniční areál ve Vrběticích se musí nejprve vyčistit, upozorňuje policejní prezident

08.06.2015 20:00

Muniční areál ve Vrběticích na Zlínsku se musí vyčistit a teprve pak může začít vyšetřování příčin loňského výbuchu, při kterém zemřeli dva lidé. ČTK to dnes řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj stále trvá v okolí areálu stav nebezpečí, protože území je kontaminované rozházenou municí či náboji.

Muniční areál ve Vrběticích se musí nejprve vyčistit, upozorňuje policejní prezident
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Pyrotechnici podle něj každý den pracují v rizikových podmínkách, v nichž nelze kombinovat sanaci areálu a odvoz munice. "Nejprve se odvážejí prostředky, pak následuje asanace. Až se dostaneme k epicentru, můžeme začít ohledávat místo činu a zjišťovat příčiny výbuchu. Do té doby se tam nikdo nedostane," řekl.

Odvoz munice potrvá minimálně do druhého čtvrtletí příštího roku

Policejní prezident tak nesouhlasí s názory některých expertů v médiích, podle nichž policie v souvislosti s vyšetřováním výbuchu "zaspala". "Jakýkoliv krok zvěře nebo člověka může způsobit další výbuch. Byli bychom neradi, aby se tam opakovalo nějaké neštěstí," uvedl Tuhý. Podle něj se také musí zajistit budoucí zabezpečení areálu.

Policejní prezident zvažuje, že zveřejní detailnější záběry, které ukážou, jak to v okolí epicentra výbuchu vypadá. "Myslím si, že budou všichni šokováni, jaké bojové prostředí se ve Vrběticích nachází," upozornil. Odvoz munice potrvá minimálně do druhého čtvrtletí příštího roku. Do poloviny května odtud odjelo 153 nákladních vozidel. Odhaduje se, že celkem by jich mělo odjet kolem 400. Vyprázdněno zatím bylo 17 ze 40 skladů, ve kterých je uložena munice a výzbrojní materiál.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…