Musely jsme nahé dělat dřepy. Ženy z Kliniky si stěžují na policii

29.05.2016 20:01

Dvě zadržené ženy, které po úterní anonymní hrozbě bombou odmítly opustit budovu pražského Autonomního centra Klinika, čelily podle serveru Lidovky.cz nepříjemnému policejnímu výslechu. Dokonce prý musely dělat na služebně nahé dřepy.

Musely jsme nahé dělat dřepy. Ženy z Kliniky si stěžují na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Svou výpověď poskytla serveru jedna ze zadržených, Jana Němcová. Na policejní služebnu v Praze 3 byla předvedena poté, co neuposlechla výzvu k evakuaci, dokonce se s ostatními aktivisty připoutala k sudům s betonem. K jejich uvolnění musela použít policie rozbrušovačky a další hasičskou techniku.

Policistky na služebně byly podle Němcové jen nepříjemné, pak zvyšovaly hlas. A to prý proto, že nechtěla podepsat protokol o nevypovídání. Přitom podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana na to měla Němcová právo. 

Němcová byla podle svých slov následně podrobena nepříjemné osobní prohlídce. „Policistka v civilu mě zavedla do vykachličkované místnosti s kanálkem v podlaze a kamerou nad dveřmi. Tam jsem si musela svléknout vše od gumičky do vlasů po spodní prádlo, vzala mi i tkaničky od bot. Úplně nahá jsem musela rozpažit a před policistkou se několikrát otočit dokola a zády k ní udělat tři dřepy,“ uvedla. Následovalo patnáct minut v cele a povinné focení. Hulan však tuto prohlídku popisuje jako běžnou. Pouze u dřepování vyjádřil pochyby. 

Původní text ZDE.

Stejnou prohlídku podle svých slov absolvovala i studentka Zuzana Hajná. „Po výslechu, kde jsem spolupracovala, a po negativní zkoušce na drogy jsem byla odvedena do další místnosti, kde jsem si musela odložit vše včetně spodního prádla a udělat před policistkou tři dřepy. Bylo mi to velmi nepříjemné a nebylo mi sděleno, zda mám právo toto odmítnout,“ uvádí Hajná.

Němcová si však stěžovala i na postup policie při zásahu na Klinice. Když prý policie používala rozbrušovačky a místnost se začala plnit kouřem, nerespektovala jejich stížnosti na špatné dýchání. „Během zákroku zaznívaly řeči o amputaci rukou, o tom, že bruska jednomu z nich málem ujela, a o tom, že nám nemůže vadit kouř, když tady žijeme ve špíně,“ řekla Němcová.

Němcová, společně s Kateřinou Š. z Freeshopu Zdrojovny, jež na Klinice sídlí, přemýšlí nad podáním podnětu k prošetření celého zásahu. Kateřině Š. se totiž rovněž nelíbily zásah těžkooděnců a „drastická evakuace“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…