Drábkův nástupce otevřeně sdělil, co všechno musí hasit. Je toho dost

07.10.2013 14:32

Sociální karty, minimální mzda, nízké důchody, státní příspěvky na bydlení v ubytovnách, nepřiznané invalidní důchody – to všechno jsou problémy, které musí po svých předchůdcích z TOP 09 napravovat ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Drábkův nástupce otevřeně sdělil, co všechno musí hasit. Je toho dost
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

V říjnových sněmovních volbách kandiduje jako nezávislý za Stranu práv občanů – zemanovci ve Středočeském kraji. „Co se týče Zemanovců - věřím, že má smysl, když se vám něco nelíbí, o tom nejen mluvit, ale hlavně navrhnout jiné řešení, prosadit ho a odpracovat,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Řekl jste, že jste na sebe vzal dobrovolně úlohu ministra, který musí napravovat chyby jiných. Některé věci, jako sKarty nebo minimální mzda, se Vám už podařily změnit, co neodkladného Vás ještě čeká?

Záleží na tom, z jakého úhlu se na to podíváte. Pokud z pohledu denní práce, pak aktuálně nejvíc řešíme systémy pro výplatu nepojistných dávek, a to v souladu s usnesením vlády z minulé středy. Téma sKarta ještě ukončené není, teď je spousta práce s přípravou hladkého ukončení celého projektu tak, aby se to co nejméně dotklo klientů. Kromě toho se takřka na denní bázi zabýváme tématem lidí se zdravotním postižením, jde o to zefektivnit interní postupy tak, aby se mimo jiné zrychlila odvolání či přezkumná řízení, kterých se sociální reformou přibylo. Také se připravuje mimořádná valorizace důchodů v roce 2014, ta letošní řádná podle zákona v průměru o 45 korun je doslova nemravná a stát by se za ní měl omluvit. Jenže nemůžeme jinak, zákon, který přijala dřívější vláda, z nás dělá pouhé administrátory. A takto bych mohl mluvit celé hodiny, je skutečně hodně co dělat. O kritické situaci v oblasti efektivního čerpání zdrojů pro podporu zaměstnanosti či projekty v sociální oblasti z ESF ani nemluvě!

Smutné je, že Ministerstvo práce a sociálních věcí musí takřka "rutinně" hasit celou řadu problémů, dostali jsme se do situace, kdy i lidé z venku mají pocit, že když chcete problém, najdete ho na Ministerstvu práce a sociálních věcí... Mrzí mě to a během svého krátkého působení jsem se to snažil a stále snažím změnit. A měl by to dělat i ten či ta, kdo přijde po mně.

Nedávno jste se ohradil proti kritice místopředsedy TOP 09 a starosty Čeladné Pavola Lukšy, že jste nic neudělal s veřejnou službou. Povinnost veřejné služby zrušil Ústavní soud už před rokem, ale starostům levná pracovní síla chybí. Budete se tímto problémem zabývat? A jak ho případně chcete řešit?

Už se zabýváme touto možností, aniž k tomu potřebuji pobídku od někoho, kdo řídil tento rezort léta a vytvořil bohužel ústavní problém, nikoliv zákonný a funkční produkt. Vlastně se tím věcně příslušný útvar ministerstva zabýval hned po rozhodnutí z loňského listopadu a udělal kus práce. Jenže se to jaksi dál za minulého vedení neřešilo, a to až do mého nástupu letos v červenci. Takže teprve teď se vše dolaďuje a záleží na nové vládě a sněmovně, jak se k řešení postaví. V této souvislosti si můžu jen povzdychnout nad krátkou nebo účelovou či záměrně selektivní paměti některých politických stran. 

V říjnu podle odhadů zvítězí levice. Co by měla podle vás udělat, aby se zlepšila situace důchodců, rodin s dětmi a nízkopříjmových skupin?

Především by neměla systém práce a sociálních věcí bez detailnější znalosti a analýz dříve přijatých změn rychle měnit, respektive hekticky otáčet, na druhou stranu. Už jsem několikrát říkal, že považuji za zásadní rovnováhu a koncepční řešení, které se vyvaruje nepřiměřeného a nepřipraveného vychylování vpravo či vlevo. Zřejmě je to naše národní povaha nejít střední cestou, ale chovat se místy až trochu "extremisticky". Jako kdybychom se neuměli poučit z historie. Je to škoda, usnadnilo by to tolik věcí. Na druhou stranu je ale již dnes zřejmé, že zejména doplatek na bydlení a jeho zneužívání, jakož i celý fundament financování sociálních služeb není udržitelný ve stávající podobě.

Velký dluh má stát i vůči zdravotně postiženým, mnozí z nich přišli o plné invalidní důchody a další dávky. Mají naději, že se to v budoucnu změní k lepšímu?

Už jsem o tom mluvil dříve, takže tady jen stručně: už to řešíme, i když mnohdy není férové na jednotlivém, jakkoli smutném osudu, generalizovat dopady pro celou tuto skupinu.

Lidem vadí, že stát vydává peníze na předražené ubytování sociálně slabých, které jdou do kapes majitelů ubytoven. Uděláte tomu přítrž, nebo se s tím bude muset vypořádat až nová vláda, vzešlá z řádných voleb?

V první řadě je třeba říct, že i sociální bydlení je třeba řešit koncepčně v rámci strategie, kterou má za úkol připravit Ministerstvo pro místní rozvoj. My s tím pomáháme, mimo jiné jsme už analyzovali legislativu, která s tím souvisí. Také jsme připravili novou metodiku pro Úřad práce ČR, podle které mají jeho pracovníci ve spolupráci s jinými organizacemi státní správy postupovat při sociálním šetření, aby se odhalilo a následně zabránilo zneužívání dávek souvisejících s bydlením. Probíhají už nyní navíc práce směřující k alespoň malé novele příslušného zákona.

Dvacet let jste byl členem sociální demokracie, nyní jste z ní vystoupil a kandidujete ve Středočeském kraji jako nezávislý za zemanovce. Vidíte větší příležitost ve SPOZ?

Proč jsem z ČSSD vystoupil, jsem už dříve vysvětloval. Nepovažoval jsem dále za přijatelné, aby pokrytecký a slabý předseda dále alibisticky manipuloval či vědomě akceptoval manipulace uvnitř strany ke svému prospěchu, nikoliv ku prospěchu strany a občanů. Myslím, že právě Parlamentní listy vydaly mé stanovisko v kompletním znění. Co se týče zemanovců - věřím, že má smysl, když se vám něco nelíbí, o tom nejen mluvit, ale hlavně navrhnout jiné řešení, prosadit ho a odpracovat. Navíc má SPOZ programově k sociální demokracii velmi blízko. Proto jsem se rozhodl jako nestraník kandidovat. Co se týče Středočeského kraje, bydlím v něm, jsem dlouhá léta zastupitelem Jinočan, takže je to logická volba.

Stranu právo občanů – zemanovce v současné době oslabují vnitrostranické spory. Jak se díváte na to, že vedení strany seshora diktuje sestavení kandidátek, což se některým regionům nelíbí? Je demokratický postup, že kritiky takového jednání ze strany vylučuje?

Osobně jsem nic takového jako nečlen SPOZ nezažil, neboť se jejich zasedání a konferencí neúčastním. Takže to těžko posoudím. Možná bych jen řekl, že pro předvolební období je typická rozvášněná atmosféra a snaha na každého či každou stranu něco vytáhnout. Jedná se po mém soudu více o osobní spory, než o problém stanov. Navíc je mnoho různých stran či seskupení, které si s žádnými stanovami nedělají hlavu a své kandidáty prostě jmenují bossové. Ale není na mně, abych to posuzoval. Když ale kandiduji za zemanovce, dovolte mi vyjádřit naději, že rozumný a poctivý volič sám posoudí, kdo v minulosti pouze blafoval, a dá větší šanci odborníkům než zdiskreditovaným politikům či účelovým komerčním seskupením.

Jedním z největších kritiků SPOZ se stal její zakladatel Miroslav Šlouf. Není pochyb, že jde o kontroverzní osobu, ale není zajímavé, že dosud to Miloši Zemanovi ani lidem ve vedení zemanovců, které Šlouf do politiky přivedl, nevadilo? Co si o problému kolem něj myslíte?

Svůj názor na dění ve SPOZ jsem už řekl. A jak jste sama správně uvedla, kandiduji jako nestraník. Pana Šloufa znám, nedovedu nicméně určit, proč a kde mohlo dojit ke kolizi v rámci SPOZ. Musím říci, že média kolem něj zbytečně vytvářejí jakousi démonickou iluzi. Jeho působení na úřadu vlády lze hodnotit jako profesionální výkon, a to zejména v porovnání s nedávnými vedoucími úřadu, kde byla patrná buď naprostá neprofesionalita, nebo vytváření skandálů.

SPOZ se označuje za levicovou stranu. Kde vidíte její přirozené partnery na politické scéně, se kterými by mohla spolupracovat, pokud se dostane do sněmovny?

Mluvil jsem o rovnováze. Tu považuji za zásadní v celém svém životě. Tedy i v politice. Mně osobně se udržet balanc místy daří víc, místy méně. Přirozeně vidím jako nejbližší spojence sociální demokraty a lidovce, případně zelené, i když jejich lacinou rétoriku proti Hradu považuji za nevkusnou a neopodstatněnou.

Dokážete si představit i koalici s komunisty?

Dokážu. Stejně jako se všemi stranami, které budou programově blízké, sociálně citlivé, ekonomicky rozumné a brát v potaz, že na prvním místě při veškerém konání politiků i úřadů musí být člověk a jeho prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…