Musíme Rusku ukázat, že jsme silní, vysvětluje Dlouhý přístup k sankcím

19.08.2014 18:18

Česká republika musí Rusku ukázat, že je silná a schopná – i když vyznává některé jiné hodnoty. Tak si představuje český postup šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Musíme Rusku ukázat, že jsme silní, vysvětluje Dlouhý přístup k sankcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Česko podle Vladimíra Dlouhého musí ukázat, že sice se v lecčems s Ruskem neshodne, ale stále je silné. Například přístup ke gayům a lesbám – Česká republika podporuje akce typu Prague Pride a musí ukázat, že i když vyznává jiné hodnoty než Rusko, je schopná. „Vím, že pro i jinak rozumné Rusy je toto nesrozumitelné,“ dodal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu k nedávné pražské akci.

Nynější sankce vůči Rusku považuje Dlouhý za projev bezradnosti. „Evropská unie ani Spojené státy nemají odpovídající politiku vůči Rusku,“ míní. Co se týče například členství Ruska v Evropské unii, o němž se někdy mluví, pak je skeptický. „Je to můj osobní názor a myslím, že ani Rusko o to nebude mít zájem,“ uvedl.

O sankcích i ze strany Ruska se v ČR nyní vedou rozsáhlé diskuze. „Kromě Česka a Slovenska nevidím nikde tak vyhrocenou diskuzi o sankcích,“ prohlásil Dlouhý. Zároveň však připouští, že dopady sankcí se nesmí podcenit. „Je dobře, že vláda a podnikatelská sféra se připravují na možné dopady,“ dodal v ČRo.

Podle něj by ale Česko nemělo kvůli sankcím tolik „fňukat“. Například zaměření na vývoz do Ruska je jednoduše rozhodnutí dané firmy, a když dojde k embargu, jde o riziko podnikání. Řešení formou kurzarbeitu tak vítá, ale ne ve větší formě. „Pouze v jeho užším vymezení,“ dodal prezident Hospodářské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…