Musíme chránit své zájmy, třeba i vystoupit z EU. Mirek Topolánek znovu na scéně

08.05.2016 15:54

Něco, co by připomínalo společný evropský energetický trh, v podstatě neexistuje. Každý evropský stát chrání vlastní zájmy. Shodli se na tom velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, expremiér Mirek Topolánek, dnes jeden z manažerů Energetického průmyslového holdingu, a Michal Šnobr, energetický poradce skupiny J&T. I my musíme chránit své národní zájmy. Navzdory EU a navzdory Německu především.

Musíme chránit své zájmy, třeba i vystoupit z EU. Mirek Topolánek znovu na scéně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Bartuška rozbor tématu zahájil prohlášením, že společný energetický trh neexistuje. Určitá energetická provázanost existuje, ale je minimální. Každý stát logicky hájí především své vlastní zájmy. Vyjádření tří expertů na energetiku přinesl server Echo24.cz.

Šnobr doplnil, že český politik už má jen minimální vliv na směřování energetické politiky. V tomto směru jsme v podstatě jen další německou spolkovou zemí.

„Pokud jde o energetiku, tou nejvíce exponovanou hranicí je hranice mezi Německem, Rakouskem, Českem, Slovenskem a Polskem. Němci začali dělat politiku, která je mimořádně expanzivní. České ceny energie se proto v podstatě řídí německým trhem. Český politik ztratil jakýkoliv vliv na tvoření energetické politiky. Ceny vyráběné elektřiny v Německu, a tím pádem i v Česku, jsou jedny z nejnižších v Evropě. Český politik zatím nevnímá, jak k nám Němci svou energetickou politiku vyvážejí. Naši budoucnost to ovlivní. Ať si kdo chce co chce říká, já si myslím, že Němci od své energetické politiky neustoupí,“ konstatoval v diskusi s partnery Šnobr.

Celý článek najdete zde

Topolánek proto volil velmi razantní slova. Naše přenosová soustava trpí návaly energie z Německa z obnovitelných zdrojů, protože vítr i sluneční energie jsou zdroje relativně nestálé. Naše přenosová soustava musí být schopná s tím pracovat. Expremiér proto nechápe, proč nám za to západní soused neplatí. A to není všechno, podle někdejšího předsedy vlády bude hůř. Musíme se proto připravit na následující variantu.

„Musíme vybojovat za každou cenu, i za cenu vystoupení z EU, modernizaci Dukovan a výstavbu nových menších zdrojů v Temelíně ve chvíli, kdy to budeme potřebovat. Za každou cenu. Pokud se nám nepodaří udržet nějaký podíl jádra, budeme totálně v rukou okolí. A nesmíme si nechat zničit teplárenství,“ uzavřel Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…