Musíme dospět, vláda bude proevropská. A pozor na všechny, kteří se ohánějí lidem, rozohnil se ve věži Stropnický. Moravec, Fedor Gál a Jacques Rupnik přikyvovali

12.11.2017 13:25

Moderátor Václav Moravec v nedělních Otázkách Václava Moravce přivítal ministra obrany Martina Stropnického (ANO), politologa Jacquese Rupnika a sociologa a politologa Fedora Gála. Ten ocenil, že v Česku probíhá diskuse o členství v Evropské unii. Možná je hysterická, ale probíhá. Stropnický se obul do ODS. Tahle strana prý vztah k Evropské unii buduje špatně. Jedním dechem také dodal, že musíme konečně dospět. Měli bychom si prý dát pozor také na politiky, kteří se neustále ohánějí „lidem“.

Musíme dospět, vláda bude proevropská. A pozor na všechny, kteří se ohánějí lidem, rozohnil se ve věži Stropnický. Moravec, Fedor Gál a Jacques Rupnik přikyvovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Hned na úvod Moravec připomněl, že pravděpodobný příští premiér Andrej Babiš (ANO) přesvědčuje svět, že je prozápadním politikem a jako takový chce Česko udržet jak v EU, tak v NATO. Politolog Rupnik poukázal na to, že Češi a Slováci mají zájem na evropské integraci a nelze je srovnávat s vládami Polska a Maďarska.

„Česko a ještě výrazněji Slovensko dávají najevo, že chtějí být součástí snah o evropskou integraci,“ podotkl Rupnik. „Sociální demokraté i lidovci měli proevropskou orientaci. Dnes vidíme, že je situace trochu jiná, a to, co mně chybělo ve volební kampani, byla otázka, kam chceme patřit. Bohužel tahle debata se tu nekonala a uvidíme, co udělá nová vláda, jestli bude pokračovat v původním trendu.“

„To, že probíhá diskuse, je normální. Kdyby nebyla diskuse, tak bych si připadal jako zpátky v sovětské éře a nerozborné jednotě. Debata je prostě normální. To, co mi nepřipadá normální, jsou postoje českých elit,“ vypálil Gál.

„Tady je nějaká situace, je tu silně euroskeptická nálada, ale to neznamená, že tu bude referendum o vystoupení z Unie, že Česko vystoupí z Unie. Ta diskuse tu je, někdy je tvrdá, někdy je až hysterická, ale je,“ doplnil k tématu Gál.

Stropnický uklidňoval, že vidí Česko pevně zakotvené v EU, ale ta euroskeptická nálada tu opravdu má své kořeny. „Vezměte si stranu, která ve volbách skončila druhá. Ta před volbami říkala, že členství v EU nemá alternativu. To je, jako kdybyste přišli k oltáři a řekli své nastávající: no tak protože tu nikdo lepší není, tak ti řeknu ano. Ale takhle se ten vztah nebuduje,“ zlobil se na ODS Stropnický.  

Prozradil také, že se podílí na formování zahraniční politiky chystané menšinové vlády a tato vláda bude proevropská.

„To však neznamená, že musíme opouštět Visegrádskou čtyřku. My bychom měli konečně dospět a hledat programové koalice. S V4, se severskými státy, ale i s velkými. Vezměte si, že dvourychlostní Evropa je realitou,“ doplnil Stropnický. Některé země jsou v Schengenu, některé nejsou, některé mají euro, některé nikoli. Evropa je pestrá a dávat to do jednoduchých přihrádek tak úplně nelze.

Gál však doplnil, že některá česká témata formulovaná v rámci EU jsou směšná. „Říct, že nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, je nesmysl. Říct, že nechceme být součástí celoevropského řešení krize, je nesmysl. A téma, které je opředené nejvíce mýty, tak to je směšné. Víte, kolik je uprchlíků na Slovensku? Osmnáct. A víte, kolik je uprchlíků v Česku? Tak asi 12. A jestli s tímhle tématem chceme nastolovat agendu v Evropě, no tak to je nesmysl,“ rozčiloval se Gál.

Stropnický dodal druhý pohled. Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků byly nesmyslné. Ukázalo se to už ve chvíli, kdy jsme přivezli některé rodiny z Iráku na léčení a ony se ještě z Letiště Václava Havla vydaly rovnou do Německa. „Nebo se nechaly vyléčit a pak se vydaly do Německa. Nebo takové to video, kde přivezou uprchlíky do Švédska a oni ani nechtějí vystoupit ven z toho autobusu, protože venku je sníh a zima, zatímco v tom autobuse je teplo. No tak tohle se pak lidem vysvětluje špatně,“ podotkl Stropnický. A tím ani zdaleka neskončil.

„Víte, já jsem byl v Makedonii, v místě, kde byl uprchlický tábor. A ptal jsem se těch Makedonců, jestli jim můžeme pomoct. A oni mi řekli: My jsme tu měli šedesát uprchlíků, kterým jsme řekli, my jsem schopní vás zaměstnat a vaše děti posílat do školy. Ale oni nám řekli ne, to je dobrý, my si raději počkáme na to Německo. A to se zase lidem vysvětluje špatně,“ zopakoval Stropnický.

Česko je prý solidární, není pravda, že by nebylo solidární. Stropnický prozradil, že my v Česku léčíme pešmergy bojující proti islamistům.

Rupnik si vzal příklad z Francie. Tam zvítězil Emmanuel Macron s jasně evropským tématem. Nemluvě o tom, že jeho hnutí postavené odspodu vedlo k obměně klasických politických struktur. V poslaneckých lavicích usedli noví poslanci z občanské společnosti. Podle Rupnika to může být určitou nadějí pro Francii. Pokud půjde Andrej Babiš stejným proevropským směrem, jak v Žižkovské věži naznačoval Stropnický, bude to podle Rupnika jen dobře. Češi by si měli uvědomit, že jsou současně Češi i Evropané.  

„Bylo to výborný,“ pochválil Gál Rupnika. „Děkuju,“ ozval se okamžitě politolog se smíchem. „Ale mělo to jednu chybku,“ pokračoval Gál. Je veliký rozdíl, jestli politik nastoluje nějaké pozitivní vize, nebo se jen veze na negativních náladách. V Česku i na Slovensku prý často platí to druhé, což je problém.

Pozor na politiky, kteří se ohánějí „lidem“

Stropnický varoval své kolegy politiky, že moc občas příliš stoupne do hlavy. Tuto moc chtějí využívat i lidé, kteří velmi často používají slovo „lid“. „Já jsem alergický, když někdo říká, že lid rozhoduje. Kdyby to byla pravda, tak už tady žádný lid není, protože všichni rozhodují,“ konstatoval Stropnický. Vždy, když nějaký politik mluví o rozhodování lidu, současný ministr obrany prý vždy zpozorní.

Velmi opatrný by prý byl i při případném hlasování v různých referendech. „Já jako občan nechci rozhodovat o věcech, kterým nerozumím. Od toho jsem si zvolil politiky,“ doplnil místopředseda hnutí ANO. Proti referendu jako takovému nic nemá, ale za jasně daných podmínek.

Rupnik okamžitě varoval, že každé referendum společnost rozdělí. Nemluvě o tom, že lidé v referendech sice rozhodují o nějaké otázce, ale lidé se při rozhodování nechávají ovlivnit celou řadou jiných otázek, promítnou do hlasování své obavy a frustrace z jiných otázek, takže nakonec vlastně nehlasují ani tak o původně položené otázce. Proto je podle Rupnika referendum nebezpečným nástrojem.

Fedor Gál přidal ještě jedno varování. „Jestli už bylo řečeno, jakým způsobem se tady projevuje práce ruských agentur. Oni nemají peníze, aby mohli zbrojit tak jako Američani, ale ti internetoví trollové jsou prý docela levní. „A funguje to, jak říká BIS,“ konstatoval Gál.

Čeští politici tady podle Fedora Gála zaspali v klíčové otázce. Sociolog má za to, že málo chodí mezi lidi a málo s nimi debatují. „My děláme tu politiku třeba tady,“ rozhlédl se Gál po studiu v Žižkovské věži. „Ale bylo by dobrý jít do těch hospod a mluvit s těma lidma,“ apeloval na české politiky. Na Slovensku prý prohrál nacista Kotleba jen proto, že politici demokratických stran přišli mezi lidi a mluvili s nimi a postavili se v přímé konfrontaci i těm jejich sympatizantům.

Podle Stropnického by se měla zlepšit i práce médií. Na novináře je prý vyvíjen velký tlak, aby rychle vydali článek. Tyhle články se neověřují, ale ty vydané články zase brzy zemřou. Prostě a krátce, na internet si podle Stropnického může napsat skoro kdokoliv cokoliv.

„Já často dostávám na debatách dotazy ve stylu: na internetu jsem slyšel, že... A na to já mám reagovat? Ten svět se v tomhle strašně změnil,“ posteskl si končící ministr obrany.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …